måndag 29 december 2008

Mycket snack och lite verkstad

Idag har jag fått svar av Anders Wejryd i SvD Brännpunkt. Det vill säga, jag har inte fått så mycket svar överhuvudtaget, och vem hade väl väntat sig det?

Så vad svarar han? Tja, han antyder att han är maktlös. Är någon förvånad? Men om man inte har makt över sitt eget pastorat så ska man inte inbilla sig att man kan utöva makt över någon annans.

Svenska kyrkans stora problem idag är, utöver ekonomin, att ju mer man betonar sitt egentliga uppdrag desto snabbare skrämmer man iväg sina medlemmar. Folk som gifter sig, uttrycker till exempel allt oftare en önskan att prästen tonar ned pratet om Gud och Jesus.

Då gäller det att se sig om efter nya affärsmöjligheter att nischa in sig i: Barn kan lockas med clowner och luras till gudstjänst med förskolan. För att inte nämna allt annat man kan hitta på med skolbarn, som till exempel här, här, här, här, här , här, här, här, här och inte minst här. Och så blir det ju en hel del fotboll i bara farten.

Efter ett halvsekel av strider kring ämbetsfrågan dyker man snart huvudstupa ner i nästa getingbo – samkönade äktenskap. Kanske inte konstigt då att man hugger tag i detta hägrande halmstrå som klimatfrågan utgör, nu i en tid när det till och med lanseras miljövänliga biblar? Alltid lurar det någon.

Inga kommentarer: