måndag 17 november 2008

Kristen vårdcentral

Råda församling utanför Göteborg vill öppna en egen vårdcentral. Lars T Gåreberg är kyrkoherde. Han säger till SR/Ekot:

”Vi är seriösa och det är klart att vi vill tjäna pengar på det här men det går inte till någon egen ficka utan eller aktieägare utan det går in i en församlings verksamhet för att vi ska kunna fortsätta som kyrka”.

Håll detta i minnet, för han säger även: ”Bland annat ska patienter där som behöver samtalsterapi kunna få remiss till samtal med en präst.”

Nu blir det riktigt intressant. För tänk efter nu; sen när behövde vi remiss för att få tala med en präst? Är det kanske i själva verket så att Råda församling, som är känd för sin framåtanda, tror sig ha knäckt Columbi ägg i frågan om vem som ska stå för lönekostnaderna för präster och diakoner i församlingen?

Istället för att församlingsmedlemmarna ska prata med en präst som står på församlingens lönelista har man med en enkel manöver flyttat in präst och diakon i vårdkedjan och låter det allmänna stå för fiolerna? Då är det närmast ett bedrägeri i mina ögon.

Offentligt finansierad vård ska hålla sig på behörigt avstånd från vidskepelse och kvacksalveri. När personal ska anställas för att deras meriter primärt baseras på att de tror på obefläckad avlelse och ett liv efter detta, finns det definitivt anledning att reagera.

GP

Inga kommentarer: