fredag 28 november 2008

Dagen imponerar

Jag har sagt det många gånger och nu kan jag lika gärna gå ut med det offentligt: Jag tycker att tidningen Dagen är en riktigt bra tidning! Tidningen fegar inte, utan berättar om stort och smått med en frimodighet som imponerar. Inte heller tramsar man med lösenord som den fnösketorra Kyrkans Tidning. Att man dessutom har modet hålla sig med en förnämlig blogglänkning höjer betyget ytterligare.

Vi som sitter på ”åskådarbänken” till den religiösa sfären noterar ändå en lika frekvent som intressant företeelse. När olika ämnen behandlas på tidningens sidor infinner sig en känsla av att den högra handen inte vet vad den vänstra gör. Eller snarare:
Hur kan man berätta om olika saker utan att göra en koppling och dra en slutsats? Senast förtjänstfullt illustrerat av en artikel om ett adventsfirande i en skola. Så här skriver man:

”Återigen vägrar en skolledning att låta skolelever få besöka en kyrka inför julen. Den här gången handlar det om det traditionella adventsfirandet i småländska Skillingaryd. Motivering: skolan ska vara icke-konfessionell.”

Lägg det där sista på minnet, så kan vi titta på vad ärkebiskop Anders Wejryd säger i en intervju i samma tidning:

”Vi som kristna ska med glädje och fröjd berätta vad vi tror på, vi ska inte fega med att missionera.”

För att återgå till det där med att göra en koppling och dra en slutsats: Varsågod! Här är förklaringen varför kyrkan ska hålla sig på avstånd från den icke-konfessionella skolan.

Inga kommentarer: