tisdag 17 november 2009

Barnmöjliggörare

För mig som har en lite udda humor brukar Svenska kyrkans hemsida vara ett säkert kort att leta fynd i. Senast fick jag tips om "Kyrkostyrelsens riktade utvecklingsstöd". Det är här det dyker upp, projektet "Barnmöjliggörare". Men skrattet fastnar i halsen. Under rubriken "Projektvisualisering, skisser och prototyper" redovisas ”hur det skulle kunna vara i en församling där en barnmöjliggörare, Kim, arbetar." Så här står det:

"– När Lisa, åtta år, kommer till kyrkan kommer Kim genast fram och hälsar. Så är det varje söndag. Kim ger kanske Lisa en påse med leksaker eller visar vägen till barnhörnan. Efter ett tag lär de känna varandra. Lisa går bara i kyrkan ibland, men eftersom Kim är där nästan varje söndag så träffas de ändå ofta.

För att Lisa ska kunna lära känna Kim så måste Kim vara där när Lisa kommer. Därför
kan Kim inte vara flera personer, vilket det skulle bli om vi använde ideella. I så fall skulle Kim och Lisa inte träffas tillräckligt ofta för att bli vänner.

– När Pelle, sex år, sitter och pratar med Kim och säger något intressant så ropar Kim på
Åke, 75, och ber Pelle att berätta en gång till. Så får Pelle och Åke hjälp att lära känna varandra. En central uppgift för Kim kommer att vara att vara relationsbefrämjare. Poängen med detta uttryck är att det inte är Kims huvuduppgift att själv bära alla barn-relationerna, utan att bana väg för barnen att få egna relationer till de vuxna i den gudstjänstfirande församlingen."

Så långt Svenska kyrkans ansträngningar att skapa relationer mellan barn och vuxna. Jag ryser av obehag när jag inser att det inte nödvändigtvis är Åke 75 utan lika gärna Åke 67 som kyrkan hjälper att "bana väg för att få en egen relation" med ett barn.


Här tappar kyrkan markkänningen totalt:
Kolla sidorna 22-23 i Processflöde Söndagsskolan

Svenska kyrkan om sexuella övergrepp

DNDagen

...................................................................
Tack till Göran Rydland som tipsade!
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Nä, detta var absolut inget rolig läsning. Manipulation i den högre skolan skulle jag vilja säga. Gottebord för pedofiler!
vänligen , Eva-Marie

G. sa...

Du får ursäkta, men jag förstår inte riktigt vad du reagerar mot.
Menar du att det är farligt med vänskap med andra äldre än barnens egna far/mor-föräldrar?

Och på vilket sätt skulle de där sidorna 22-23 visa på förlorat fotfäste? Att barnen blir "indoktrinerade"? Av egen erfarenhet är tendensen snarare att ritualerna blir vardagliga, och därigenom oviktiga...

Gealach sa...

Nja, att börja fundera över eventuella pedofiler känns nog som att dra det lite väl långt. Däremot vänder jag mig emot att skapa konstlade "vänrelationer" på det sättet, det är väl så sekter arbetar för att dra in medlemmar, genom att få dem att känna sig extra omtyckta och behövda?