lördag 31 oktober 2009

Vatikanen: "Halloweens farliga budskap"

Halloween är antikristligt och har ett farligt budskap säger Katolska kyrkan. Det är med stigande misstro man ser denna,
som man kallar hedniska tradition, breda ut sig över världen.

"Det är terror, rädsla och död” som omhuldas i Halloweenfirandet/.../Halloween har underströmmar av ockultism och är absolut antikristligt

Detta kan vi läsa i en artikel i påvestolens officiella tidning L’Osservatore Romano. Reaktionen förefaller fullt plausibel i beaktande av Vatikanens egna intressen inom området ockultism och ohälsosamt intresse för döden. Konkurrens är aldrig kul.

SvDDagenDN

22 kommentarer:

Anonym sa...

Ärligt talat. Har inte KK nåt mer att bry hjärnan med än att folk klär ut sig till häxor/pumpor. Tvivelaktiga vidskepligheter som osynliga andar/gudar då? Det sistnämda borde väl vara högst välbekant i den trons värld. Varför då spjärna mot banal likvärdig vidskepelse som i praktiken bara är en lika banal kostymfest?

Camilla Grepe sa...

Exakt

Anonym sa...

trevligt att få svar från redan frälsta,eller hur Camilla?

Camilla Grepe sa...

Alltid lika kul att få svar från alla! Men faktum är att jag har roligast av svar från - de frälsta...

Anonym sa...

med frälsta menar jag sådana som verkar avsky allt vad religion heter.
Låt vatikanen säga vad dom tycker om Halloween jag har aldrig kritiserat detta.

Camilla Grepe sa...

Alla frälsta avskyr alltid allt vad religion heter. Men många frästa gör undantag för en religion, i denna avsky.

Anonym sa...

På tal om halloween varför inte sätta lite ljus på en avart som jag drabbades av för några år sedan under Halloween
det ringde på dörren och jag såg en grupp på äldre skolungdomar som jag aldrig tidigare sett i mitt liv som frågade trick or treat. jag svarade inte inte lämnade hallen. Senare såg jag att dom hade vandaliserat delar av trädgården. Vad säger du om det. Känner du någon som råkat ut för liknande?
EN avart av Halloween

Camilla Grepe sa...

Jag har hört talas om detta och gillar det inte.

Gealach sa...

Att ungdomar saknar spärrar och vandaliserar handlar väl inte om Halloween i sig, de gör det till en ursäkt, bara.

Anonym sa...

Gealach: Vad handlar "Halloween i sig" om? Skillnad på Halloween och Helloween?

Bitte sa...

Den här nyheten är en hoax. Juan Maria Canals är en spansk präst som länge uttalat sig mot det amerikanska Halloweenfirandet. Men L'Osservatore Romano är inte Vatikanen - inte heller har Vatikanen uttalat sig om Halloweenfirandet. Det här är en enda människas högst personliga åsikter om Halloween, vilka citerats i L'Osservatore Romano och plötsligt blivit till en katolsk dogm i en väldig massa tidningar runt om i världen.

Det är pinsamt värre att inte medierna kollar sina källor innan de slår upp en sån här nyhet. Men det är förstås det vanliga, för vad sitter finare än en katolsk liten skandal så här i Allhelgonatider? Jag kan tänka mig att du, Camilla, myste rejält när du fick blogga en sån här nyhet om den glädjedödande Katolska Kyrkan, men tyvärr måste jag göra dig besviken. Katolska Kyrkan har ingen officiell ståndpunkt om Halloween, och i länder där Halloween är en utbredd tradition firas den av både katoliker och ateister i samma utsträckning.

Tilläggas bör dock att de protestantiska kristna - i alla fall i USA - är högst skeptiska mot Halloween!

Allt gott - och trevlig Halloween!

Camilla Grepe sa...

Det är allt bra tur för Vatikanen att de har dig, Bitte.

Anonym sa...

Ojdå, vad bitsk man kan vara då Camilla! Men, men... Att bli skriven på näsan är aldrig kul. ;p

Bitte sa...

Tack ska du ha, Camilla! Det är inte för inte som jag blivit inbjuden till den Apostoliska Nunciaturen, dvs Vatikanens ambassad :-) (Men jag tror ärligt talat Kyrkan klarar sig bra utan mig - det har den gjort i 2000 år förut...)

Men skämt åsido - källkritik är faktiskt att föredra framför vilda spekulationer, tycker inte du också det? Vi må inte ha samma åsikter om allt, du och jag, men jag har helt klart uppfattat dig som en trovärdig person. Jag tror helt enkelt inte att du vill framstå som en oseriös polemiker som ivrigt klamrar sig fast vid varje halmstrå för att få Kyrkan att framstå i så dålig dager som möjligt.

Camilla Grepe sa...

Bitte, jag menar allvar. Du har givit den Katolska kyrkan ett ansikte i Sverige. Det har de all anledning att vara tacksamma över. Det finns fler som kommer att välja samma väg som du.
Säkert känner du till talesättet: ”I en viss ålder kommer kvinnan att vända sig till Gud eller till sin trädgård.” Själv har jag en gammal själ och skapade min första trädgård som barn.

Får man ett intresse mitt i livet vill man ofta utöva det med hull och hår redan från början. Där har Katolska kyrkan ett ointagligt försprång gentemot SvK som med sitt gedigna utbud av clowner och annat skojigt mer riktar sig till småbarn. Alla eventuella likheter med McDonalds’ egen förkunnare Ronald McDonald är fullt avsiktliga.

Så kommer den som fått sitt trädgårdsintresse sent i livet att kasta sig över praktfulla Magnolior, när den som ägnat sitt liv åt blommorna kan försjunka i förundran inför en Campanula rotundifolia. Man måste ha varit med ett tag för att uppskatta det enkla.

(Vad gäller källkritik håller jag med dig. Vi kan börja med Bibeln…)

Anonym sa...

"(Vad gäller källkritik håller jag med dig. Vi kan börja med Bibeln…)". Källhistorisk kritik av Bibelns böcker har pågått sedan 1800-talet, så du bör väl uppdatera dig där med Camilla.

Pinsamt av Dagen att gå på sån här dynga som låter demagoger som du få vatten på sin kvarn.

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Jag är uppdaterad, varför tror du annars jag är ateist?

Eva-Marie sa...

Hej
Att prata med religiösa kan kännas som att prata med en vägg. Man kommer inte någon vart och så rätt som det är så slänger de ur sig något i stil med att "gud älskar dig"! Då kan man svara t.ex det gör Kalle Anka också.
vänligen, Eva-Marie

Camilla Grepe sa...

Kalle Anka finns åtminstone, för det har jag sett i Pressbyrån.

Notes from the North sa...

"Halloween är antikristligt och har ett farligt budskap".

Det är ju därför vi firar Halloween. Halloween ska vara en fest utan kyrkans eller statens överjag som hackar på oss och säger hur vi ska fira och ha kul. Det är dessutom dagen då barnen får sin hämnd på samhället för dess förtryck.

"Terror, rädsla och död" är dessutom inget den katolska kyrkan bör bäva inför eftersom att kyrkan varit så bra på att sprida dessa tre sakerna genom världen.

Är det så att "kyrkan" är rädd att andra kommer ha kontroll över terrorn, rädslan och döden, att de andra kommer bearbeta terror, rädsla och döden utan kyrkans kassa handledning?

Lelle sa...

Kan någon förklara för mig varför våld och död är så bra och roligt i TV, filmer och serier medan det är så förskräckligt i alla andra sammanhang,

så hemst att man t o m hatar kyrkor och troende med motiveringen att just de har sådana otrevliga egenskaper?

Den som ogillar filmer med död och våld blir ju hånade för det.....

Camilla Grepe sa...

Kanske för att man kan byta kanal på dumburken eller till och med stänga av den med en enkel knapptryckning?