onsdag 24 februari 2010

Opium för folket viktig fråga för Jan Björklund

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Ameer Sachet har upp- manat skolminister Jan Björklund att införa tydligare regler när det gäller religiösa samfunds närvaro i skolan. Han menade att barn inte har förmåga att tolka den "indoktrinering" som exempelvis kyrkor stod för och att det inte hör hemma i det svenska skol- väsendet. Björklund svarade på frågan i riksdagen:

Eleverna ska ges möjligheter att forma personliga ställningstag-
anden. I det ligger också att eleverna ska kunna lära sig om olika religiösa inriktningar.


Bloggen passade på tillfället att få ett klargörande kring skolans undervisning kring alkohol, tobak och droger. Jan Björklund konstaterade att allt inom ämnet ”opium för folket” ska behandlas sakligt, opartiskt och allsidigt i enlighet med skrivningen i Lpo 94 och sa sig beredd att köra över Skolverket i frågan:

Eleverna ska ges möjligheter att forma personliga ställningstag- anden. I det ligger också att eleverna ska kunna lära sig om olika njutningsmedel."

Bloggen var naturligtvis nyfiken på hur Jan Björklund såg på frågan om särbehandling av droger i kursplanen och fick till svar:

Jag menar att i ämnet ”opium för folket” ska alla elever få en allsidig och objektiv undervisning om alla viktiga droger. Men det är samtidigt klart att när det gäller brännvin är det där en tyngd- punkt ska läggas och det har att göra med att brännvinet är en fundamental del i hela vår kultur och historia, det som har byggt vårt samhälle."

SvD
SvD
Dagen
Dagen
.

12 kommentarer:

Lelle sa...

Du är inte lite fräck Du, jämföra kristendom med farliga droger. Vet inte om jag tar dig på allvar.

Som jag ser det är ateism en mycket farlig drog. Och i skolan är ateism mycket vanligare än kristendom. Det är säkert pga detsom sekulariseringen har gått så långt i Sverige.

För övrigt är ateismen i världen på väg att minska, enligt alla prognoser.

Camilla Grepe sa...

@Lelle
Hick.... du vet inte vad du går miste om... hick!

Anonym sa...

Hej
"Lelle lille" du är inte lite fräck som ser ateism som en drog. Du behöver avprogrameras från din starka kristna hjärntvätt.
Varför välja biblen när det finns så många andra trevliga sagoböcker?
vänligen, Eva-Marie

Kaela sa...

Tråkigt Camilla, att du inte har förstått att det bara är den som får information om så mycket som möjligt när det gäller trosuppfattningar - och politik också för den deln, som verkligen kan göra ett eget val.

Camilla Grepe sa...

@Kaela
Ungefär vad jag försökte upplysa om...

Patrik sa...

Här har vi anledningen till varför det inte går att ha en "neutral" skola. Ateister tror att skolan är neutral om den är så fri från religion som möjligt. Nej, det är den inte. Den är inte neutral om den är konfessionell heller. Blir Sverige mer tolerant med en skola fri från religiösa inslag? Visar man mer respekt mot sin medmänniskor? Låt oss studera toleransen hos en icke religiös person.

"Lelle lille" du är inte lite fräck som ser ateism som en drog. Du behöver avprogrameras från din starka kristna hjärntvätt.
Varför välja biblen (stavfel!) när det finns så många andra trevliga sagoböcker?
vänligen, Eva-Marie"

Vi har en stark invandring av religiösa till Sverige - samt att det redan bor väldigt många religiösa i vårt vackra land. Jag skulle hellre se Göran Persson naken än att låta skolan bli en plats där man blir så arrogant som Eva-Marie. För att inte tala om Gamilla Grepe själv, som verkar vara allergisk mot religion. Stackars.

Annars var det fint skrivet.

Anonym sa...

Hej
Du Patrik, oj oj oj där trampade jag dig på din ömma religiösa tå, jag gör gärna om det.
Tänka sig att jag stavade fel, du verkar vara en riktig "bessersmitter". Jag tycker att du kan börja med att studera toleransen i dina egna religiösa led och se vad du finner, men skygglapparna sitter kanske för hårt på? Du är kanske ett Jehovas vittne som vet "sanningen".( Hur kom Göran Perssons nakna kropp in i bilden!?).
Jag är av den åsikten att avgudadyrkan skall ske i hemmet eller i lokaler för dessa endamål. I skolan skall barnen kunna vistas och umgås med alla, utan ett religiöst tjafs.
Camilla du skriver verkligen häftiga artiklar både allvarliga och med glimten i ögat. Tack för mycket nöjsam läsning.
vänligen Eva-Marie

Camilla Grepe sa...

Tack Eva-Marie, det var vänligt sagt. :-)

Anders Hesselbom sa...

Lelle, att inte skolan sysslar med en indoktrinering till en specifik religion, är inte ett hinder att andra föräldrar eller andra institutioner gör det.

Ole sa...

...men det är ju helt rätt, ut från ett svensk kulturellt perspektiv att undervisning om drogor bör ha fokus på brännvin liksom undervisning i livsanskuelser bör ha fokus på kristendom. For oavsett vad man tycker om brännvin och kristendom så är brännvin den drog som påverkat svenskarna mest liksom kristendom den religion som påverkat Sverige mest. Humanisterna framstår ljuset därav ungefär som gamla hippier som vill att hash skall vara drogen som förandrat Sverige, kanske för att det är den drog de gillar bäst och med lika argument lika flummiga som "det fantes i Indien för brännvinet"

Anonym sa...

Propaganda är just propaganda, oavsett om den är religiös eller ateistisk. Albanien var den första "ateistiska staten" och mästare i indoktrinering. Ateism och religion kan båda vara ett opium för folket... Därför tycker jag en funktionell definition av religion många gånger är bättre än en substantiell.
Neutralitet? Omöjligt!

Själve Skam sa...

Alkohol är bra för desinfektion av sårskador m.m. Det är klart eleverna kan undervisas om sådant. Men hälla i sig det i kopiösa mängder ... Då börjar man prata politik!