måndag 8 februari 2010

Eva Johnsson (Kd) får svar av mig idag i Smp

Idag publicerar Smålandsposten min kommentar till Eva Johnssons debattartikel om kursplanen för religionskunskap.


Tillägg: Vid närmare påseende visar det sig att Smp har varit överambitiösa i korret. Kanske gjorde de till och med en freudiansk fel-korrigering? "Vi blottar vid midvinter och dansar kring en symboliska fallos som ska befrukta jorden vid midsommar." Jag skrev naturligtvis "blotar" i mitt manus och det är så det ska vara. När Smp går in och ändrar till "blottar" blir resultatet vansinnigt roligt med tanke på sammanhanget. Men som sagt, jag är oskyldig.

Dagen

16 kommentarer:

Anonym sa...

Och sedan när handlar kristendom om tvång?

Lite löjligt att sitta och gnälla över något som man inte förstår.

Något som majoriteten av den här jordens befolkning förstår.

Jag förklarar gärna.

Camilla Grepe sa...

Varsågod!

Anonym sa...

..och om jag länkar till ett videoklipp som handlar om detta ämne som är ca. 30 minuter långt med en kille som heter Niklas Piensoho som råkar vara pastor i Filadelfiakyrkan i Sthlm. Klippet är från igår.

Kommer du då se hela?

I utbytte tittar jag gärna på ett valfritt klipp (eller text) av George Carlin, Richard Dawkins eller vem du nu än tycker representerar din livsåskådning bäst (..eller förgör min åskådning bäst)

Camilla Grepe sa...

Nix, pix. Inget videotittande på någondera gubben för min del. Men tack, ändå.

Anonym sa...

Det ante mig.

Roger sa...

"Anonym" beskriver sin egen syn på kristendomen ganska bra när han/hon förutsätter att någon annans livsåskådning skulle "förgöra" dennes. Det handlar ju inte om att, som kristna utgår ifrån, förgöra andras livsåskådningar genom att trycka på dem sin egna. Kristna utgår ifrån att deras egen syn på religion är den enda sanna och att alla andra har fel. Detta är ett uttryck för intolerans och ska inte ha någon särställning i den svenska skolan.

Camilla Grepe sa...

Tack Roger, du skriver det jag inte orkade.

Anonym sa...

Hmm..Roger det där var ju bara en massa bullshit.
Du tycker alltså inte att den här bloggen och Grepes kommentarer genomsyras av en intolerans mot religion? Grepes retorik handlar ju enbart om att idiotförklara religösa.

Det den andra anonym faktiskt gör är helt enkelt att utmana Camilla att försöka förstå vad hon inte förstår och i gengäld så ger han/henne chansen att förklara det som denne inte förstår enligt Camilla.

Helt ärligt så är det dags för nyateismen i sverige att plocka av sig burkan. (<- Det där Roger, det får du gärna tolka som en intolerant kommentar, men du får också gärna ta den till dig.)

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Jag förbehåller mig rätten att vara just "intolerant mot religion", eftersom religionen (kyrkorna) gör anspråk på att få indoktrinera mina barn i skolan. Att acceptera trossatser som, citat "övergår allt förstånd" hör inte hemma i den icke-konfessionella skolan enligt mig. Om du anser att jag därmed "idiotförklarar religiösa" så är det din tolkning och du är naturligtvis i din fulla rätt att hysa den åsikten.

Anonym sa...

Tack, ett erkännande.
Roger, kommentar?

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Du missar distinktionen mellan Rogers respektive mitt resonemang om "intolerans". Gör det klart för dig och återkom sedan igen.

Anonym sa...

Nej Camilla, det är du som missar.

Så fort det uppstår en religion som lägger beslag på begreppet "sekulär" likt humanisterna eller någon fanatisk intolerant nyatestisk falang som den som du själv tillhör, så faller hela din argumentation. Hela din bloggs syfte blir ett stort skämt.

Jupp det ni håller på med är just religös företeelse. Det spelar ingen roll om det gäller de dogmer och riter som humanisterna företar sig eller om det gäller den missionsbefallning som för dig, Grepe, till kristna barn och ungdomsforum på internet. Ju för du inser det desto bättre, för då kan vi nämligen börja sammarbeta.

För min uppfattning är att det spelar ingen roll om du är vit, svart, kristen, ateist, tjock, smal eller blå. Det är din mänskliga rättighet att berätta för vem som helst vad som får dig att stiga upp på morgonen. Det är en mänsklig rättighet att förse vilket material jag vill till vem jag vill. Om det så är en bibel, eran human etiska tidning eller en politisk pamflett.

Det står också fritt för vem som helst att inte ta emot materialet.

Skolavslutning i kyrkan är svensk tradition och en del av vår identitet, inte religion. Hela vår historia genomsyras av vår kristna identitet, även du Camilla Gudrun MARIA Grepe har en bit kristen identitet i dig.
Det borde föras in på besök i både moskeér och kyrkor men även besök hos humanisternas dogmer och riter. Även fast de är kopior på de kristna fast med bortplockad Gud.

Du vet, förra gången vi såg en sekulär religion ta fart i 30-talets tyskland så sa folk:
"Hmm.. Nationalsocialism verkar positivt om än lite antisemitiskt"

Jag säger redan nu: "hmm..humanism verkar positivt om än lite ..."

Bitte sa...

Hej Camilla!

Jag har inte läst din artikel och tänker inte gör det just nu heller eftersom jag lägger ner det mesta av debatterandet en tid. Det beror på att Fastan börjar inom kort, vilket för mig är en fantastisk tid att fördjupa min tro och komma närmare Gud. (Och nej - det är inget tvång utan mitt eget val;-)

Jag vill bara tacka för de intressanta och givande diskussioner vi haft och hoppas på återseende i debatten efter påsk!

Unknown sa...

Re; roger " förgöra andras livsåskådningar genom att trycka på dem sin egna." Lysande sammanfattning. Kunde inte sagt det bättre själv.

Frikyrkotidningen Dagen griper efter halmstrån. "”Journalister dåligt pålästa på religion” via en - i mina ögon - vetenskapligt medioker uppsats från Journalisthögskolan. Om muslimer- "Bor han i Sverige är han trevligare och firar Ramadan".(A-nivå?)

Detta från en tidning som själva hårt selekterar vad läsarna/prenumeranterna ska få veta.
Minsta lilla strunt som kan antyda att kristna är bättre än andra framhävs. Kritik tigs ihjäl helt eller så demoniseras skribenten/budbäraren med påståenden om hot mot religionsfriheten- kristfobi (rent nonsens i sverige då 70-80% är medlemmar i SVK.) eller hotar barnens bästa (favoritslagträ i homofrågor - även hos KD-politiker) kärnfamiljens bästa, kristnas bästa, sveriges bästa etc. yadayada.

Dagen har också under åren hållit sina konservativa läsare på bra hummör med andligt navelskåderi som Dagens läsarfråga; "Behövs det kristna matvaruaffärer"? Är kristna bättre på....? gång på gång.

Kommer osökt att tänka på norska skämtsajten herregud.nu som lanserade kristen solkräm med rubriken Knallsuuces.

Efter att dagligen ha följt Dagens nätupplaga i snart ett decenium så tror jag mig kunna bedömma vad för sorts seriös kunnig journalistik som aldrig har varit prioriterad i den blaskan.

Camilla Grepe sa...

@Anonym.
Jag uppskattar din medverkan på min blogg, då du så rättframt motiverar dess existens.

@Bitte
Bästa hälsningar till dig också!

@Lars-Åke
Jag vet inte om jag håller med dig i detta. Dagen har väl en beundransvärd förmåga att som kristenhetens egen lilla boulevardblaska hänga ut religiösa skandaler till allmän beskådan? Dessutom beundrar jag deras mod att låta bloggare pinga deras artiklar. Kyrkans Tidning (gäääsp) har en hel del att lära av Dagen.

Anonym sa...

Våga du skriva om Islam eller är du för feg för det Camilla?