tisdag 15 oktober 2013

Varför just Antje Jackelén?

Varför blev just Antje Jackelén vald till ärkebiskop? Enligt skvaller från bloggosfären har hon tveksamma akademiska meriter men desto starkare kopplingar till DDR-prästen i Burträsk. Min egen åsikt är däremot att hon blev ett pop-val av samma dignitet som valfritt ö-råd i Robinson kunnat prestera. Antje Jackelén har varit ute i debatten och gjort sig ett namn, resten har partiboken fixat.

Ville man till varje pris ha en kvinna fanns både Cristina Grenholm och Eva Hamberg att ta till, för att plocka två välmeriterade namn ur högen. Varför prioriterades då inte kunskap och tro högre i det här fallet?

En trolig förklaring går långt tillbaka i tiden och förklaras pedagogiskt av Daniel Alvunger i hans bok ”Nytt vin i gamla läglar – Socialdemokratisk kyrkopolitik under perioden 1944-1973. I valet mellan att separera kyrkan och staten eller att ta makten över kyrkan inifrån på politisk väg, valdes den senare metoden.

Det är ingen hemlighet att Svenska kyrkan sedan länge varit en inofficiell filial till (S). Blivande ärkebiskop Antje Jackelén kommer med största sannolikhet att driva den linjen vidare. Detta kommer dessutom knappast att dämpa ambitionerna att värva i skolorna med hänvisning till kulturarv och traditioner.

Nåväl, det finns andra omistliga traditioner som fått stryka på foten i det liberala och fria samhället. Minns att det inte var så länge sedan som kollektivanslutningen upphörde och (S) förlorade en miljon medlemmar över en natt. Totalitära krafter känner sina löss på gången.


Lästips:
Ur biskopens blandade dumheter om skolan:
Biskopens riktlinjer för kyrkans uppdrag i skolan
Unga får signalen att kyrkan kan vara farlig
Konfessionslös skola en chimär


Tillägg 2013-10-16
Med den bakgrund och historia kyrkan har, är det naturligtvis inte lätt att så länge ha tvingats stå utan makt att regera och påverka. Efter att ingående ha diskuterat ämnet med Polarn och sovit på saken, har jag kommit på varför det som nu skett känns så besynnerligt bekant:
Var det inte så här det gick till när Socialdemokraterna valde Juholt till partiledare?

”- Kolla grabbar, där borta är det nåt som rör sig, hen kan vi ta!"

(Alla eventuella likheter med sista scenerna i Djungelboken är naturligtvis en ren tillfällighet.)

Teologen på Smp 
Martyrskapet på Dagen 

Grälet igång på SvD
SvD

Inga kommentarer: