fredag 11 oktober 2013

Svenska kyrkan vid skiljevägen

Kommer Svenska kyrkan att delas? Tidningen Dagen verkar vara inne på den tanken och även Kyrkans Tidning tar upp ämnet i en artikel.
En konsekvens av en delning skulle bli att det blir en tydligare profilering och uppdelning i en religiös respektive en politisk organisation. För oss som står utanför kyrkan - och som vill respekteras för vårt val - är det här en hoppingivande utveckling. Det går nämligen inte att värja sig mot den kyrka som är harmlös, trevlig, gullig och rar. Det spelar ingen roll hur mycket vi lämnat kyrkan, eller att våra barn aldrig fötts in i den - vi slipper den inte ändå. När Svenska kyrka legitimeras av sin ganska vetenskaplighet, sin ganska jämlikhet, sin ganska politiska korrekthet, sin ganska miljömedvetenhet och sitt ganska traditionsbevarande är den inget annat än en utkletad intellektuell endometrios i samhällskroppen. Det vi ser nu är förhoppningsvis början till slutet på detta.

Humanistbloggen: Dags att splittra Svenska kyrkan?
Andra som lämnat kyrkan
SvD bekymrar sig 
Göran Skytte lägger pannan i djupa veck  

Tillägg 2013-10-14

Nu vet vi att Antje Jackelén blev vald till ärkebiskop med en majoritet av rösterna. 

SvD

2 kommentarer:

Rolf Ericson sa...

Din och tydligen även tidningen Dagens uppfattning att Svenska kyrkan behöver delas på grund av att den är harmlös kan jag inte hålla med om. Läs gärna vad jag skrivit om detta den senaste tiden på Ökenkällan.
http://rolferic.blogspot.se/2013/10/jag-har-ofta-fragor-herre.html
med flera http://rolferic.blogspot.com

Kristian Grönqvist sa...

Rolf

Man kan naturligtvis se det ut ett annat perspektiv. I tvåtusen år har präster predikat Bibelord ur Bibeln som vore det dagsens sanning, trots att alla vet att ingen samtida upptecknare finns.

Detta har lett till att moderna präster plötsligt har upptäckt att de inte VET vad de pratar om. Inte har VETAT eller någonsin kommer att VETA... Subjektivt spektakel.
Alltihop.

Då kommer man till en korsväg. Skall man fortsätta ljuga eller skall man åtminstone försöka hålla sig till sanningen...?
Knepigt värre.- Och ännu knepigare för de godtroende följarna.