fredag 18 september 2009

Rösta med fötterna – lägg din utträdesanmälan i valurnan på söndag

Har du tröttnat på att vara medlem i Svenska kyrkan, men har svårt att komma till skott? Ta tillfället i akt och gå till röstlokalen på söndag. Ta en blankröst och skriv:

"Anmälan om utträde ur Svenska kyrkan"
  • Namn
  • Adress
  • Personnummer
  • Namnteckning

Om du fortfarande vill sponsra något behjärtansvärt ändamål
kan du gå på valfri gudstjänst och stoppa dina surt förvärvade tusenlappar i kollekthåven istället. Då vet du var de hamnar.

(Tyvärr var pastorsexpeditionen stängd för veckan när jag skulle testa den juridiska hållfastheten i det här förslaget som kommer från Polarn. Men det skadar ju inte att testa och du vet att tricket lyckats när du fått en bekräftelse på utträdet från din församling.)

Dagen
DagenSydsvenskanDagenDagenDagenDagenDagenDagenDagenDagen

12 kommentarer:

skogsfrun på dal sa...

Jag kan tänka mig varför din blogg bara* handlar om religion; den har styrt världen länge nog och gör det fortfarande, som på medeltiden i vissa länder. Upplysning är nog enda vägen ut.

Kul och träffande skrivet om Anna Anka, rider du? eller har du lyssnat på Gernant;)

Camilla Grepe sa...

Jag satt som fastskruvad framför teven när det var dags för Lödder i slutet av 70-talet. Vill minnas att det var veckans absoluta höjdpunkt i tevetablån.
Ridningen har syrran ta hand om efter att jag blev allergisk på ett tidigt stadium.

Anonym sa...

Ogiltiga Röster vilket det är om man skickar sin utträdes blankett i ett röstkuvert i valurnan läggs i ett eget kuvert i vallokalen under rösträkningen och skickas sedan tillsammans med de giltiga rösterna till stiftet för kontroll och arkivering .

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Jag gissar att du har rätt i det. Tyvärr. I fortsättningen ska jag inrikta mig på att skapa opinion för en ruta på deklarationsblanketten. "Sätt kryss om du vill lämna Svenska kyrkan". Vad tror du om det?

Anonym sa...

Vi har ju skilt stat från kyrka,men hur länge ska staten ta hand om medlemsavgifterna via skattsedel? Skicka ut inbetalningskort till medlemmarna, så får vi se hur många som verkligen vill vara med... Synpunkter på detta?

Camilla Grepe sa...

Självklart! I januari.

Anonym sa...

Själv är jag extremt glad att jag är medlem i Svenska kyrkan! Detta trots att jag inte går i kyrkan alls! Varför? Jo min vigsel = gratis. Nu bor jag utomlands och folk kan knappt tro att det är gratis när man berättar det....

Sen att din blog handlar om religion ser jag inte som något konstigt, få saker har väl influerat vardagaen fär så många som just det. men att det skulle vara i negativ bemärkelse är jag mera tveksam till... De "politisa" ateistiska rörelserna som funnits/finns i vår värld har ju visat att man inte behöver vara religiös för att bli en slaktare... det räcker med en tokig ideologi och villiga människor för att det skall ske.

/Bilbo

Camilla Grepe sa...

@Bilbo
Dina utländska kontakter gör alldeles rätt i att inte tro dig när de hör att din vigsel var "gratis". Det var den nämligen inte.
Du har naturligtvis möjlighet att bli medlem i Svenska kyrkan det år du gifter dig. Går du sedan ur kyrkan senast sista oktober,så kan du kanske lirka dig ifrån kyrkoavgiften.
Ponera däremot att du är medlem sedan födseln och väljer att stanna livet ut samtidigt som du gör en hyfsad yrkeskarriär. Då kommer du att betala i runda slängar en kvarts miljon i kyrkoavgift.
Jag skulle inte kalla det en gratis vigsel.

Anonym sa...

Svenska kyrkans tidningar Spira samt Amos (region Västerbotten), som två exempel, skall en gång för alla granskas av DM eller annan relevant nämnd. Kyrka och stat ÄR åskillda och just därför skall Spira reklamen skall INTE längre få ingå inom "samhällsinformations"-kriterien. Befängt som detta är, finner inte endast jag att det är dags att avskaffa denna oetiska regel, genom att ställa de som står för detta beslut mot väggen. Min "ingen reklam" skylt på brevlådan har sällskap av "ingen spira-tidning", trots detta dumpar ändå brevbärare samt SK:s egna drönar denna propaganda (utan moraliskt eller juridiskt berättigande) i våra brevlådor. Bortsett från den oetiska moral/juridiska aspekten av denna "marknadsföring", finns här också ett miljö-förstörelse perspektiv att uppmärksamma. Nedskräpningen av dessa tidningar, bara i mitt område och fastighet, är ett problem (men också övrig direkt-reklam). Detta relevanta grundade arument skall ni politiker också sluta ignorera. Sluta snacka (tomma ord) och börja göra något åt allt det här! www.uturkyrkan.se

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Du kanske skulle testa att skicka tillbaka tidningarna till kyrkan i ett ofrankerat kuvert så då får lösa ut det?

Anonym sa...

Grepe: jodå den var helt gratis... jag bor nämligen inte i Sverige... så den var gratis ;.)

Anonym sa...

DEt var Bilbo som skrev ovanstående....