söndag 9 december 2012

Voffo gör di på dette viset? (Favorit i repris)

Ibland händer det att jag trillar in på ett gammalt inlägg och ser att det har relevans för en aktuell debatt. Jag tar mig därför friheten att recycla den här texten från den 25 november 2009. Faktum är att den är lika högaktuell idag som då jag skrev den.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Voffo gör di på dette viset?

Det var ingen tillfällighet att jag satte Astrid Lindgrens berömda rumpnissecitat: ”Voffo gör di på dette viset?” som devis på min blogg för en tid sedan. Det var helt enkelt den frågan som hela tiden dök upp i huvudet i takt med att jag läste in mig på olika religiösa grupperingars åsikter i olika frågor.

Nu ligger som bekant mitt huvudfokus på vad som händer i skolans värld. Men det spelar ingen roll om det råkar handla om religiös infiltration i skolan eller något annat, för frågan infinner sig ändå. Jag har i alla fall lärt mig att svaren faktiskt kan variera ganska mycket, beroende på vilken grupp man väljer att studera.

Det här är de fyra huvudkategorier som jag har noterat:
  1. Frikyrkorna. Verkligt troende som vill missionera. Tror på Gud och Jesus. Lättast att bemöta då de hela tiden frimodigt avslöjar sina avsikter. Känns igen på den uppspärrade blicken och det krampaktiga leendet. Uppskattar att sådana som jag bloggar, då det motiverar och legitimerar dem i deras livsuppgift som kristna martyrer.

  2. Svenska kyrkan. Lider svårt under snabbt vikande mark- nadsandelar, vilket kräver kraftfulla marknadsförings- insatser för att behålla medlemmarna. Drivs i första hand av ekonomiska incitament. Leds av en ärkebiskop som tror på Gud och som bara blir arg då staten inte hostar upp tillräckligt med stålar till hans läckande kyrktak. Svår som grupp att bemöta i den icke-konfessionella skolans värld, då kyrkan inte längre självklart betraktas som konfessionell. Kännetecken: Prästerna har ofta partibok (S) och problem att uttrycka sig i skrift.

  3. Sverigedemokrater. Som art tillhör man den grupp organismer som trivs och frodas i fukt och skugga under stenar. Kryper fram när det skymmer. Ofta aktiva inom samfundet Kryptokristna. Tror på fullt allvar att skolavslutningar i kyrkan är en effektiv metod att motverka islamisering och muslimsk folkmajoritet i landet. Vägrar att acceptera metodens begränsningar, trots att alla tillgängliga fakta visar att skolavslutningar i kyrkan inte har någon som helst effekt på muslimers fertilitet. Kännetecken: Den politiska arenans kameleonter. Kan dölja sig under annan partibeteckning vid de mest oväntade tillfällen. Snabbförökade under rätt betingelser. Svårbehandlade och ingår ännu inte i försäkringsskyddet från Anticimex.

  4. Traditionskramare. Paradargument: ”Harmlöst, trevligt, gulligt och rart". Kännetecknas av ett utpräglat flock- beteende. Infinner sig lika entusiastiskt på alla kollektiva begivenheter, vare sig det handlar om mysiga skolavslut- ningar i kyrkan eller andra mysiga tillfällen då man kan klä sig fint. Kännetecknande för gruppen är att man unisont drar fram grillen när tidningarna trumpetar: ”Nu är det sommar, dags att börja grilla!!” Identifieras lättast på klädfärgen: Bubbelgumsrosa och somrigt vitt, ofta i kombination med blonderat hår och solariebränna. Den här kategorin är inte att leka med. En uppretad flock mammor 35+ kan faktiskt få präriens bisonoxar att framstå som domesticerade husdjur.
För att komma någon vart i skolkyrkodebatten med de här, måste man veta var man ska sätta in stötarna. Hittills har jag av lätt insedda skäl haft mest bekymmer med kategori fyra.

7 kommentarer:

Bookia sa...

Det är en intressant uppdelning som stämmer överens med mina egna erfarenheter med.

Det enda jag reagerar på är din nedlåtande attityd till SD i punkt 3. Nu håller jag inte med SD i allt men jag tycker absolut inte att det är korrekt debatteknik att likna de vid kackerlackor (ohyra). SD har mer än nog med vansinniga idéer om lösningar till diverse samhällsproblem, som man kan attackera med konstruktiv kritik utan att börja svänga omkring med diverse ad hoc argument i form av nedvärderande liknelser med djur och insektsvärlden.
Exempelvis vill SD begränsa aborträtten (sänka från v.18 till v.12) då de tycker att det är omoraliskt/oetiskt att man ska kunna abortera så sent in i graviditeten, de kan dock inte ge något direkt (vetenskapligt) argument för den åsikten, mer än att det ”känns” fel. Läser man mellan raderna låter det mer som att de vill förhindra "mord" på renrasiga svenskar. Attackera gärna den punkten, då även den stödjer sig på SDs halvt förvirrade modernistiska syn på kristendomen.

SD är ett snabbt växande parti och de får alltfler medlemmar ju fler tidningar, bloggare, författare, skådisar och annat känt folk med inflytande i media behandlar SD som ohyra som man ska trampa på istället för att faktiskt plocka isär deras idéprogram och argument.

Helt klart är det ju att SD attraherar en växande skara människor som anser att SDs program kan erbjuda bra lösningar på vanliga vardagsproblem. Men de flesta människor tänker tyvärr inte längre än näsan räcker.
Om jag ska hänvisa till dina klassificering i fyra grupper, många som tillhör grupp 4 känner sig säkert attraherade av SD då de känner sig hotade av den växande islamistiska fundamentalismen och inte känner att deras egna (kristna) traditioner respekteras och vördas i samma omfattning. Tyvärr är ju detta sant. Man viker sig dubbel för att gå muslimer till mötes, ger de undantag i än det ena än det andra samtidigt som man lika lättvindigt förbjuder barnen att klä ut sig som pepparkaksgubbar då det kan upplevas "kränkande" av mörkhyade och/eller muslimer. Grupp 4s sätt att revoltera är ju att börja rösta på SD. SD kommer därmed få mer makt och kunna återinföra sina andra punkter, som tex den om begränsad aborträtt och vips så har grupp 4 bidragit till att göra Sverige till ett sämre land att bo i för sina döttrar.
Men samtidigt blundar samhället för att alla dessa undantag man gör för muslimerna och islam faktiskt kränker barn här och nu på långt mycket värre sätt. Allt från tvångsäktenskap till att anse att flickorna är orena och smutsiga när de har mens och därmed förbjuds att närvara på lektionerna (mycket vanligt i muslimska friskolor). Det är tyvärr inte mycket bättre i kristna friskolor heller. Det finns nåt brödraskap i Sverige som startat en friskola och deras syn på kvinnor är ungefär i nivå med muslimska friskolors.
Peta jättegärna i detta. Det är illa nog med med Antje som vill smyga in kristendom så att barnen får möjlighet att hjärntvättas i så ung ålder som möjligt, men vi har ju idag religiösa friskolor som är långt mycket värre och där barnen trakasseras fysiskt och psykiskt på daglig basis.

Det finns gott om problematiska punkter att peka på utan att börja kalla folk vid namn. Sjunk inte ner till de värsta skandalblaskornas "debatt"nivå, du är bättre än så.

Camilla Grepe sa...

@Bookia
Jag skrev texten för tre år sedan, men vidhåller min kritik mot SD-anhängarna som konsekvent invaderar mediernas kommentarsfält anonymt.

Alla eftergifter mot SD i skoldebatten är kontraproduktiva och riskerar att cementera felaktiga idéer. Rensa ut kyrkan från skolan och låt skolan leva upp till lagparagrafen att vara icke-konfessionell. Efter två år har folk glömt. En fråga mindre för SD att ta strid för.

moa sa...

hej camilla. såg just debatt på svt play och ville bara säga att du äger!! du har så himla rätt. synd bara att du blev avbruten hela tiden och inte fick prata mer. och alltså den där liam, vilken stolle. vad ville han säga ens liksom? jaja. du är grym.

Camilla Grepe sa...

Tack Moa!

Entry 23 Eco of Kristofer sa...

Roande och träffsäker text.

Anonym sa...

Jag är så glad att min min son får fira de stora högtiderna i en vacker kyrka, jämfört med i en trist anonym gympasal. Det växte jag själv upp med och nu förs kultur- och religionsarvet vidare.
Jag är betydligt mer orolig över hur mitt barn påverkas av tv:n och dataspel än att han får en välsignelse som är välmenad.
Denna debatt som pågått om att skolan inte ska få tillträde till kyrkan har bara lett till att SD får ännu fler röster i det kommande valet. För när man gör inskränkningar i den kristna tron så inskränker man även en del av den svenska kulturen.

Anonym sa...

Anonym, i så fall blir du lika glad att din son får fira någon högtid i en vacker moské, hoppas jag. Nej, din son får gärna gå till en moské och be där, och till och med få en välmenad välsignelse, men konfensionella besök skall göras efter skolan och inte i skolans regi.
/Anonym2