tisdag 14 december 2010

Tidningen Dagens eget orakel har talat

Av lätt insedda skäl skulle det inte dröja länge innan omständigheterna kring självmordsbombaren på Drottninggatan skulle sätta fart på religionsdebatten. Som alltid då man rör sig inom detta spektra av mänsklighetens påfund, kommer de troendes egna förklaringsmodeller mer att likna retoriska piruetter över nattgammal is, än vara de handfasta verktyg för förståelse som vi faktiskt behöver. Men det som blev Elisabeth Sandlunds, opinionsredaktör på tidningen Dagen, behändiga slutsats får nog ändå klassificeras som en "Favorit i repris":

"Den 28-årige muslim som dog av sin egen sprängladdning på Bryggargatan i lördags lär själv ha hävdat att han blivit alltmer "religiös". Där hade han lika mycket fel som de medier som nu okritiskt sprider den bilden. Med sann religion har våldsdåd inget att göra. "

Känslan är snabbare än minnet och det tar några sekunder innan jag kan placera när jag har hört detta förut. Men så minns jag en tid då alla misshagliga uttryck för kommunismen behändigt bortförklarades med - att det inte var "sann" kommunism.

Även DN:s Lena Andersson ser likheterna

SvD

.

6 kommentarer:

Anonym sa...

kristna målar sin religion med allt positivt och förnekar allt negativt

Anonym sa...

samma med islam och andra religioner

Anonym sa...

Korstågen hade heller inget med religion att göra...

Camilla Grepe sa...

Och inte heller Knutby...

Anonym sa...

..lika mycket som Peter Mangs bravader hade med hans ateistiska livsåskådning att göra.

Camilla Grepe sa...

Nej det hade troligen att göra med att han inte spelade ishockey