måndag 20 december 2010

Prästens krav stoppar julavslutningen i Träslövs kyrka

Så har till sist det fantastiska skett att en präst kräver att få göra det en präst har till uppgift att göra. Be och välsigna. Så vad händer? Jo, en skolrektor inser att det där med kyrka och präst nog är att betrakta som något religiöst ändå och därmed i strid med kravet på en icke-konfessionell skola. Nej inte religiöst i sig, för präster och kyrkor anses normalt inte vara det minsta religiösa i skolsammanhang, men om prästen läser en bön och välsignar så blir de genast religiösa företeelser. Hänger ni med?

Händelsen ställer frågan om skolkyrkor och skolpräster på sin spets: Kan skolan verkligen kontrollera att inte skolprästerna vandrar runt i korridorer och uppehållsrum och ber och välsignar i lönndom när andan faller på? Skolkyrkan och dess skolpräst kan ju faktiskt under dessa betingelser bli ett religiöst inslag i skolans vardag, vilket de alltså inte är, så länge prästen inte gör det prästen har till uppgift att göra.

Är det inte rent av ett uttryck för magiskt tänkande att endast bön och välsignelse gör religionen religiös? Vilken betydelse ligger i att barnen hör bönen och välsignelsen? Är det där problemet ligger borde man kunna fortsätta med sitt kyrkliga firande, om man talade om för barnen att "nu kommer en bön och en välsignelse så nu kan ni som inte vill bli delaktiga i det religiösa hålla för öronen." Varför ens bråka om religionsfrihet - det finns ju öronproppar?

(ironivarning)

.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Anonyma signaturen "förälder" skriver:

"det blir et fint avbrott i vardagen och sitta och njuta i kyrkbänken och se på allt vackert där..Min fam. springer inte ner väggarna annars när det gäller att gå i kyrkan men julavslutningen är speciell för stora och små"

Talande eller? Kyrkan ska vara vacker, njutbar, tillgänglig, för sällsynta besökare. Jag får associationer.

Olof Olsson

Camilla Grepe sa...

Jag hänger inte riktigt med i dina associationer, men konstaterar att prästen istället öppnar kyrkan för ett firande på kvällen. Ett utmärkt initiativ som jag är övertygad om kommer att uppskattas.

Håkan W sa...

Varför lägger Du till (ironivarning)?

För att undvika en invasion av uppretade humorbefriade individer i kommentarsfältet?

Smart drag.

Kul blogginlägg förresten... o God jul!

Camilla Grepe sa...

@Håkan W
Precis! De kan spara sina krafter till viktigare frågor.
Tack för uppskattande ord - God jul, själv!

Anonym sa...

Prästen i tidningen: "...för skälet till att vi firar jul bygger ju på kristna traditioner. Och det gör ju inte barnen någon skada."

Elegant dubbelfel där.

Nej förresten, trippelfel: Vuxna som ljuger för barn i skolan. Fy fan.

Gunnar Lundh sa...

Elegant inlägg, Camilla, *****
// Gunnar L

Maria sa...

Intressant, precis samma sak har hänt i mitt barns skola. Förra året välsignade prästen de små liven. Efter upprörda föräldrars reaktioner (=undertecknad) kom skolan i år överens med prästen om att detta inte skulle ske. Prästen körde dock över skolan helt, välsignade barnen ÄNDÅ med någon motivering om att man inte behövde ta emot den om man inte ville (öronproppar, ja ungefär). Men samma sak - nu har skolan insett att det där med kyrkan är kanske religiöst ändå...