torsdag 23 december 2010

William Petzäll och SDU skjuter sig i foten

Sverigedemokratisk Ungdom, SDU har verkligen lyckats få till det. Partiet lämnade som bekant asatron och Ultima Thule till förmån för ökenreligionen och Fädernas Kyrka vid samma tidpunkt som de motvilligt plockade av sig de bruna skjortorna. Som varande en utifrån betraktare, kan man naturligtvis fnissa åt dessa förvirrade konvertiter, men frågan är om inte det här pressmeddelandet utgör ett svårslaget all time high i den nya folksporten att krama kyrkan vid fel tillfälle och av fel anledning:

"Efter att skolorna tagit jullov har det som många tidigare år rapporterats om skolor som väljer att bryta sina traditionsenliga skolavslutningar i kyrkan.
Sverigedemokratisk Ungdom väljer nu att reagera. Genom internetkampanjer kommer SDU i dagarna att uppmana elever att redan vid terminsstart ta sig in i elevråden och inleda dialog med sina skolor i syfte att förebygga att samma sak inte upprepar sig inför sommaren eller nästkommande jul.
William Petzäll, förbundsordförande SDU tillika riksdagsledamot, kommer även under den allmänna motionstiden i riksdagen motionera om en ändring av skolverkets direktiv beträffande skolavslutningar i kyrkan med förhoppning om att inte fler barn och ungdomar i fortsättningen berövas sin rätt till delar av sitt eget kulturarv."
Pressmeddelandet är underbart roligt i sin subtila aningslöshet. SDU och riksdagsledamoten William Petzäll har ju lyckats med konststycket att göra frågan fullständigt omöjlig. Jag har faktiskt svårt att tänka mig ett effektivare sätt att få övriga politiker, skolledare och kyrkoherdar att omedelbart släppa debatten om skolavslutningar i kyrkan. Fortsätter det så här så kan man som sekulär sätta sig på åskådarplats och låta SDU sköta grovgörat.

På sätt och vis kan jag ändå förstå och sympatisera med folks förtjusning i traditioner. Jag är själv en varm anhängare av att allt som är kul ska upphöjas till vana. Men att tvingas anamma andras traditioner brukar vara ungefär lika inspirerande som att ärva nedgångna skor, så varför inte hellre satsa på nya?

Något som jag verkligen tycker borde ha förutsättningar att bli en fin gammal tradition är att präster i kyrkan vid väl valda tillfällen ska läsa Eva Brunnes predikan från Riksmötets öppnande. Att se sverigedemokrater rassla ut genom kyrkporten skulle bli ännu ett omistligt inslag i den äktsvenska folkloren, fullt i klass med Ferdinands doftande på blommorna under korkeken och eldandet av Gävlebocken. För naturligtvis ska vi värna om det som är stämningsfullt och och upplyftande för folksjälen.
Dagen

Dagen

13 kommentarer:

Creutz sa...

Ja, jag får väl nästan tacka min medboråsare Petzäll för den björntjänst han gör traditionalisterna genom detta...

Anonym sa...

Jag vill inte se den dag då Camilla Grepe och hennes gelikar inom de s.k. sekulära humanisterna – eller vad de nu kallar sig – tvingas ta på slöjan pga ett ökat tryck från islam.
Vad sekuläristerna inte tycks förstå, är att dom skapar ett kulturellt ingenmansland som snabbt kommer att utnyttjas av en stark islamsk rörelse.
Man behöver inte dra upp huvudet speciellt långt ur sanden, för att se de långsiktiga farorna med en en ökande muslimsk andel av befolkningarna i de västerländska samhällena, däribland Sverige.
Den stora undfallenheten mot islam tar sig bara ett uttryck, då skolorna av Politiskt Korrekta skäl, inte har avslutningar i kyrkan. Det finns mängder av exempel på denna ”självcensur” som samhällets olika instanser tar på sig för att inte stöta sig mot islam.

Anonym sa...

Camilla Grepe skrev som en kommentar hos Uppochnervända Världen:
.
"Om ni tror att Sverige ska ”skyddas” mot muslimer genom påtvingade skolavslutningar i kyrkan, så är ni dummare än man har anledning att tro er om. Hur vore det att istället börja gå i kyrkan på söndagarna och värna den vackra tusenåriga gamla traditionen??"
.
Svar:
Det behövs betydligt grövre artilleri för att försvara Sverige mot islam. Några viktiga punkter är:
.
"”Det finns bara ett botemedel att stävja islamiseringen av Sverige, de nordiska länder och övriga västeuropa för att rädda våra kulturer och levnadssätt till våra barn och barnbarn:
* Stäng alla koran- & islamiskt inriktade skolor nu.
* Avsätt och utvisa alla imamer från våra länder nu.
* Stäng alla moskéer nu.
* Förbjud all undfallenhet mot islam i våra skolor nu.
* Skriv om DiskrimineringsLagarna nu.
* Stoppa all invandring omedelbart från muslimska länder nu.
* Stärk vår egen nationella identitet.
* Sverige har en lång och väl dokumenterad historia som elevrna bör ta större del av.”"
.
www.punktnu.wordpress.com

Anonym sa...

bättre att förbjuda alla religioner i stället

Anna sa...

Jag är ateist men jag reagerar ändå starkt på att traditioner som skolavslutningar i kyrkan eller julspel ska upphöra. Och det beror på orsaken till att de upphör. För det är ju inte så att en majoritet av elever och föräldrar tycker att nu får det räcka, utan det beror på att en liten grupp nytillkomna muslimer kan känna sig ”kränkta”. Har vi nånsin tagit samma hänsyn till t.ex. judarna i Sverige?

Jag minns med glädje skoltidens traditioner kring jul och påsk. Inte för att de var religiösa högtider utan för att det var traditioner, något som återkom år efter år och som markerade tidens gång, årstider och kontinuitet. Dessutom var det ofta visuellt och audiellt vackert. Det var avbrott i vardagen som vi alla kunde samlas kring. Det religiösa inslaget var inte särskilt framträdande.

Vad är det för nya traditioner du tycker att vi ska satsa på? En ekumenisk köpfest? Midvinterblot? Inte mig emot, men jag tror inte att troende muslimer skulle tycka att de var mindre stötande.

Eva Brunne är ju ett strålande exempel på en samlande gestalt som sprider försoning och enighet. Synd bara att hon tydligen är både döv och blind, för det gör ju att hon hamnar i dåligt sällskap helt oförskyllt. För det var väl inte hennes hyllande av våldsmetoder mot politiska motståndare du tycker att vi ska fira?

Camilla Grepe sa...

@Anna
Oavsett om du är ateist eller troende så är det ditt eget val hur du vill fira eller inte fira i kyrkan. Det är en konsekvens av religionsfriheten och kyrka-stat-separationen och den är ganska tilltalande om man tänker efter. Frihet, egna val och det där du vet.

Det är därför så intressant att du skriver att "vi" ska skaffa oss nya traditioner. Avslöjar det att du tillhör den sort som vill att alla ska göra samma sak för att du ska känna dig tillfreds?

Anna sa...

Det är ju just det många föräldrar har klagat på. De har inte fått frågan om de vill välja bort kyrkan. Och sen det där med ”vi”. Har man inga sakliga argument kan man ju alltid märka ord och dra vittgående slutsatser om en persons karaktär. Men själv slår du utan att darra på manschetten fast hur det gick till i SD: ”Partiet lämnade som bekant asatron och Ultima Thule till förmån för ökenreligionen och Fädernas Kyrka vid samma tidpunkt som de motvilligt plockade av sig de bruna skjortorna.” Det är en hel rad påstående som presenteras som fakta.
Du skulle vinna mycket på att verkligen hålla dig till fakta och sluta att enbart framföra dina åsikter genom att raljera och förlöjliga dina meningsmotståndare.

Camilla Grepe sa...

@Anna
Poängen är att det nu är fritt att "välja till" kyrkan.

Att SD under flera år fick uppmana sina anhängare att tillämpa en lite mera "civil" klädkod på mötena är ingen nyhet.

Anna sa...

Enligt vad jag har läst på SD-bloggar så var det bombarjackor och kängor det handlade om och inte några bruna skjortor eller nazisymboler.
Men du kanske var där så du vet, eller så är det bara så att du slickar i dig allt negativt du hör om SD oavsett om det är sant eller ej.

Camilla Grepe sa...

@Anna
"nazisymboler"??

Anna sa...

Ja, är det inte nåt sånt de beskylls för? Jag har ingen aning.

Anonym sa...

Jag brukar inte alls hålla med dig Camilla, men i detta fall gillar jag ditt inlägg. Det är skojigt och bra.

Jag är kristen för all del och gillar skolkyrkor av rent pragmatiska anledningar när skolan inte funkar som den ska och enär skolkyrkorna får en ickekonfessionell kurativ funktion som skolorna släppt. Men avslutningarna skall funka för alla elever, och bör då ske i en skolbyggnad. dessa små Sverigedemokrater är helt fel ute, de har inte läst på sin skolhistoria efter ecklesiastikdepartementet försvann.

Camilla Grepe sa...

Noterade just att Gävlebocken överlevde jul- och nyårshelgerna. Plötsligt ser jag i blixtbelysning vilket trauma av saknad det måste vara att inte få tvinga ateister in i kyrkan på skolavslutningar.