fredag 15 oktober 2010

Sacredéus skiter verkligen inte i traditionerna!

Lennart Sacredéus lovordar Björklunds hantering av Skolverkets "tjänstemannaprodukt" i en insändare i tidningen Dagen.
(Vi får hoppas att han har samma förståelse för politiska bevekelsegrunder inom skolpolitiken, nästa gång oppositionen leder landet).

Nåväl, Sacredéus konstaterar:
"Att känna till sitt eget landskaps, lands och världsdel kulturella och andliga traditioner är en förutsättning för att kunna förstå och respektera andra länders och kontinenters identiteter och tankesätt. " Ja, för all del, försöka duger.

Men vem har sagt att det skulle vara så himla lätt? För några år sedan deltog kristdemokraten Lennart Sacredéus i en debatt i Almedalen. Han påstod där på fullaste allvar att midsommar är en kristen högtid, med hänvisning till Johannes Döparens dag. Detta skulle manifesteras i midsommarstångens form av ett kristet kors enligt honom.

Jag passade på att beskriva hur midsommarstångens tvärbalk i vissa landskap visserligen halkat ner ett snäpp så att den, från att ha varit en överligganda balk, med tiden kom att bilda ett kors. Men jag glömmer aldrig hans min, när jag bad honom förklara varför det kristna korset pryddes av en fornnordisk fruktbarhetsfallos symboliska testiklar?

Inte heller kunde han förklara seden att pynta ett romerskt tortyrredskap med blommor och blad, för att sen skutta runt detsamma och leka ”små grodorna”?

Men till Lennart Sacredéus försvar måste medges att han föreföll hålla med mig om att midsommar nog inte borde symboliseras med avrättningsmetoder överhuvudtaget – i synnerhet som Johannes Döparen faktiskt blev halshuggen.



SvD om att Kd överväger att byta namn. Lycka till. Alltid lurar det någon....
.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo, Sacrdéus. Ateismen är verkligen skräp och ateisterna bara okänsliga idioter.

Anonym sa...

P.S. ...Inte alla, men en massa, tyvärr. Ateistisk fundamentalism är 100% omänskligt skräp, ateistiska dogmer är bara lögner som bara de som idiotiserats av sekularism kan acceptera.

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Det jag uppskattar mest med er tokreligiösa är att ni är så välartikulerade i era omdömen.

Anonym sa...

Att prata med en idiotisk ateist som dig är tidslös. Det var mitt fel att jag inte struntade i denna bajsblogg.

Camilla Grepe sa...

@Anonym
VSB!

Anonym sa...

Ursäkta, det var fel reaktion. Men verkligheten är kvar: detta samhälle är hemskt sjukt på grund av materialism och ateism.

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Naturligtvis förlåter jag dig.

Vad gäller materialism och ateism måste du förtydliga dig om du vill föra diskussionen vidare:

Om materialism, för att det kan betyda olika saker.

Om ateism, för att jag inte förstår vari problemet skulle ligga?

Anonym sa...

Tackar.

Ett samhälle där begrepp som "pengar" eller "lust" uppskattas högt och där begrepp som "själ", "familj" eller "mänsklighet" knappast har någon betydelse, är verkligen sjukt, eller hur. Ett samhälle som inte skiljer mellan det goda och det onda utan blandar dem ihop, är ett helvete, om detta ord kan säga något till ateisterna.

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Materialism kan också vara den inriktning inom filosofin som grundar sig på åsikten att världen innehåller endast materia och existerar oberoende av oss människor och vår betraktelse av den.

Hur var det med ateismen?

Anonym sa...

Var var dessa "lärda" män under historielektionerna?

vänligen, Eva-Marie

ML sa...

Innan vi firade midsommar som idag så tände vi eldar, precis som de gör från Spanien till Irland till Norge. De sista regionerna i Sverige som övergick till midsommarstång är rikets utkanter, Skåne och Jämtland som följde sina forna riken Danmark och Norge vad gäller denna högtid.
I de flesta länder i Europa firas midsommar som Johannesmässa, och traditionerna ser väldigt lika ut. Frågan är hur det såg ut i förkristen tid. Det är ju helt klart att kyrkan valde att lägga sina högtider på etablerade hedniska högtider, då i synnerhet midvinter och midsommar. Traditionen att tända eldar har ju ingen direkt religiös koppling, men att så många olika platser tänder eldar samtidigt skulle kunna peka på att det fenomenet spreds med kristendomen.
Att majstången skulle vara en fallossymbol är inte bevisat. Inga gamla skriftliga källor pekar på det och de tidigaste majstängerna i Sverige och majstängerna i Tyskland saknade tvärstång.
Majstången kom till Sverige från Tyskland på 1600-talet, då stod de framme hela sommaren. I Jämtland etablerades de först på senare halvan av 1900-talet.
http://www.faktoider.nu/midsommar.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Midsummer
http://www.bo-oscarsson.org/Jaensmess.html

Patrik sa...

Det finns inga belägg för att midsommarstången skulle vara en fallos-symbol - mer än utseendet (om man har livlig fantasi). Midsommarstången, då den kom till Sverige (troligtvis från Frankrike), var bara en stolpe som dekorerades. Den midsommarstång som vi stadsbor skuttar runt, ser inte alls ut som "ur-stången". Åk till Dalarna, så får man en bättre bild av hur midsommarstången sett ut längre bakåt i tiden.

Vidare:
Midsommar firades även innan kristendomen kom till Sverige. Men då traditionen var så trevlig, ville man inte ta bort den - så man lät Johannes döpare få ha sin födelsedag vid samma tidpunkt. Så det BLEV en kristen högtid. Men det var inte det från början.

Slutsats: Sacke och Grepe är inte pålästa...