måndag 11 oktober 2010

Vill Björklund återinföra kristen fostran i skolan?

På måndagen presenterades den nya läroplanen för grundskolan. Regeringens beslut innebär en viktig förändring jämfört med Skolverkets förslag - kristendomen får behålla sin särställning. I Skolverkets förslag skulle de fem världsreligionerna behandlas lika. Utbildningsminister Jan Björklund citeras i SvD:

Vi behåller den ordning som finns i dag. Kristendomen är en del av vårt kulturarv, som påverkat vårt land så otroligt mycket mer än andra religioner, säger Björklund och drar paralleller till att eleverna läser mer om Sveriges historia än andra länders, mer om svenska landskap än andra länders geografi. Det är inte möjligt att göra samma djupgående studier av alla religioner.

Det är intressant att se hur Björklund drar paralleller mellan religion och Sveriges landskap och geografi. För sitt inre öga ser man hur kristendomen har malt fram och erroderat folksjälen, likt inlandsisens isräfflor i det fennoskandiska urbergsskölden. Och på samma sätt som landet rest sig ur havet, befriad från isens tyngd, har också folket rest sig efter ett årtusende av religiöst förtryck för att idag kunna leva i ett sekulärt samhälle med religionsfrihet.

Men Björklunds jämförelse svajar betänkligt, i beaktande av att staten och berggrunden aldrig kommer att gå skilda vägar på det sätt som staten och kyrkan har gjort. Kristendomens särställning saknar därför av lätt insedda skäl sin motsvarighet inom naturgeografin. Däremot kan man hoppas att religionslärarna använder den extra lektionstiden till att förklara för eleverna hur religiösa idéer förmår att rista spår i hjärnbarken på den påverkbara människan.

Sedan kan det synas egendomligt, att kristendomens stora betydelse för landet inte ska behandlas inom kursplanerna för historia och samhällskunskap istället? Det skulle onekligen ge ämnet relevans. Nu riskerar väl kristendomen tvärtom att buntas ihop med religiösa myter och sagor från andra religioner och värderas därefter?

Så hur blir det nu? Björklund har bestämt att det ska vara mer lektionstid för kristendom än för övriga religioner. Därför ska det bli intressant att se hur denna lektionstid kommer att disponeras. För om kristendomen har haft ett så stort inflytande som det sägs, så bör detta inflytande vara föremål för kritiska studier. Man kan annars anfäktas av misstanken att Sveriges utbildningsminister anser att just kristendomen bör få fortsätta att påverka landet och att detta bäst sker genom en kristen fostran i skolan?


Den här texten ligger nu även på Newsmill. Det skulle vara kul om fler vill delta där med kommentarer!


SvD
SVT
Dagens Nyheter
Dagens Nyheter
Dagens Nyheter
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
Sydsvenskan
SMP

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja Camilla ,det vill jag verkligen på allvar tro,att Kristendomen åter ska införas i våra skolor!
Vi är många som ber för detta!
Därför att ett Sverige utan Gud,det är som ett skepp utan Kapten,det går till sist under!

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Du har aldrig funderat på att be för att kristendomen åter ska införas i Svenska kyrkan?

Anonym sa...

Ja Camilla,de är något som jag länge bett för!Ber att Kristi Kärlek åter ska få gro i hjärtan
bland de Kristna inom våra Kyrkor! Kärleken till Jesus,och till varandra!Guds välsignelse till dej!

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Gud (valfri!) välsigne dig själv du! Så får vi hoppas att kristenheten stannar i kyrkan.

Anonym sa...

Kristendomen den kommer om det är Guds vilja åter att finnas i våra skolor!
Detta kan varken du eller Ohly eller någon annan ändra på!
Abrahams Isaks och Jakobs Gud
är alltjämt Allmaktens Gud
och den Gud som ännu håller Sverige i Sin Hand!
Det är en Välsignelse att få vara en Kristen,och barn till en sådan Allsmäktig Gud!

Camilla Grepe sa...

@Anonym

Halleluja!!

Anonym sa...

Hej camilla
En fröjd att läsa din artikel.
Vad är det för fel på J Björklund?
Han verkar vara lika hällörad som kommentarena till dig i detta ämne.
Faktiskt så hällörade så att de troligen snart tippar över.

vänligen, Eva-Marie

Camilla Grepe sa...

@Eva-Marie

Fniss! Ja, man skulle kunna skoja bort allt, om det inte var så att det fanns en ganska tydlig agenda. Jag lyssnade just på Björklund i Aktuellt från igår. Det är skrämmande hur han (utöver sakfrågan) bejakar allt lull-lull kring kristendomen. Varför detta oreflekterade trams om att "vi" är kristna och därför ska det duttas med adventsstjärnor, adventsljus och adventsgudstjänster?? ("kulturarv", bevars.... :-P )

I helvete att "vi" firar jul av det skäl Björklund tror. Om han firar Kristusmässa så får det stå för honom, i vår familj gör vi det inte. Vi träffas och äter middag för att alla ändå är lediga. När några av oss jobbar eller har jour så träffas vi på andra dagar. Så varför har mina barn i den icke-konfessionella skolan kollektivanslutits till ett religiöst firande i en religion de inte tillhör?

Om skolan ska fostra eleverna i kritisk granskning så är det dessutom helt galet att skolan låter sig bjudas in på myspys till företrädare för det som eleverna ska studera med kritisk blick. Det skulle kallas jäv i vilket annat sammanhang som helst. Varför ställs det inga krav på opartiskhet i skolan? Varför tiger man och accepterar detta? Och hur kan man acceptera Bibeläventyrarnas utdelning av godis på lektionerna i åk 4-5?

Anonym sa...

Håller med dig här också. Såg också Aktuellt och häpnade över att karlen ( Björklund)verkade så okunnig om vår historia!
Undrar hur han förklarar att det äts julskinka? Han tror kanske att det var en åsna vid Jesuskrubban som fick släppa till sin bakdel!?

Det är en skam att vi vid år 2010 fortfarande inte har kommit längre i "vårt" tänkande. Att regeringen stoppar det moderna förslaget från skolverket är trist och märkligt.

Detta är svåra och känsliga frågor då många tycker att det är trevligt med kyrkan!
Det Sturmark sa till Björklund gick liksom inte fram, någon sorts blockering.

vänligen, Eva-Marie

Camilla Grepe sa...

Hej Karin Santiago!
Jag gillar dina tokreligiösa kommentarer, men varför skriver du inte under eget namn?

Anonym sa...

Camilla,Det behövdes ju tydligen inte,eftersom du tog reda på mitt namn i alla fall!
Vi är tydligen inte alls på samma våglängd,men ha de bra i alla fall!

Camilla Grepe sa...

Men snälla Karin,vill du vara anonym ska du nog inte skriva samma sak på tidningen Dagen och underteckna med eget namn :-)

Karin sa...

Ja Camilla, det är sant.Förlåt!
Ha en bra dag!
Karin

Karin sa...

Ja Camilla, det är sant.Förlåt!
Ha en bra dag!
Karin

Camilla Grepe sa...

Detsamma, Karin!