lördag 27 mars 2010

Släck lampan – och låt den förbli släckt

Det är dags för en favorit i repris. Det jag förra året naivt hoppades skulle bli en engångsföreteelse, biter sig envist kvar. Aningslöst att ens inbilla sig något annat, när jippot så koseligt kantas av stearinljus, Goda Samveten och ett till intet förpliktigande kollektivt myspys. Så här skrev jag för ett år sedan:

"Globala manifestationer börjar bli vår tids avlatshandel i präktighet. I självgodhet fäster vi ett kulört band på rockslaget istället för att skicka tjugan direkt till cancerinsamlingen. Med samma självgodhet släcker vi lampan under en timme på lördagskvällen för att fästa fokus på klimatfrågan.

I WWF:s aktion Earth Hour ska hela världen göra vågen med hjälp av strömbrytaren. Men efter en timme tänds lamporna igen och frågan är vad man uppnådde? En varaktig förändring till det bättre kräver konsekvens. Seriös blir man därför bara med det obekväma budskapet: Släck lampan – och låt den förbli släckt."

DN
SvD
SvD
SvD
SvD
Dagen
Dagen

2 kommentarer:

Ingemar sa...

Även om jag är miljöengagerad, så är jag böjd att hålla med dig. Det hela känns som ett sätt att döva miljösamvetet, utan att för den delen bidra så mycket till en bättre miljö...

Vill man verkligen göra något bra miljön, så finns det tusen andra sätt som är mer givande, än att en gång om året hålla lamporna släckta en timme.

Linus sa...

Största och mest varaktiga miljöinsatsen man kan göra som individ är att börja äta veganskt. Att byta sort på glödlamporna är en piss i nilen i jämförelse.