tisdag 9 mars 2010

Sju gripna för mordkomplott mot Vilks


Foto: Camilla Grepe.
(Bilden får publiceras under förutsättning att mitt namn anges.)
Konstnären Lars Vilks på seminariet "Till yttrandefrihetens försvar"
den 16 september 2007 i Berwaldhallen, Stockholm.
Seminariet genomfördes i ett samarbete mellan organisationerna Ex-Muslimer och Humanisterna Stockholm. Sveriges Radio och Säpo hade vänligheten att låta oss genomföra seminariet, trots att Al-Qaida veckan innan riktade ett mordhot mot Lars Vilks.


Den irländsk polis har meddelat att sju personer har gripits miss- tänkta för inblandning i en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks. Al-Qaida ska ha satt ett pris på 100 000 dollar på hans huvud efter att han ritade en karikatyr av profeten Muhammed som rondellhund. Teckningen publicerades av bland andra Nerikes Allehanda vars chefredaktör också hotades livet.

Fyra män och tre kvinnor greps efter en utredning där såväl europeiska säkerhetsmyndigheter som CIA och FBI varit inblandade. De gripna uppges ursprungligen vara från Marocko och Jemen. De har flyktingstatus och vistas lagligt i Irland.

En personlig reflektion:
Under andra världskriget tvingades judar i det av tyskarna ockuperade Danmark, att bära en armbindel med judestjärnan. Jag minns hur glad jag blev när jag fick veta att även den danske kungen hade en sådan armbindel på sin rock under sina dagliga ridturer genom Köpenhamn. Jag önskar att vi kunde få se samma frimodiga uttryck av civil olydnad till stöd för den som är hotad idag. Om alla svenska dagstidningar publicerade teckningen vid samma tillfälle skulle det helt enkelt bli svårt att hota med repressalier.

Om vi däremot håller oss till just kungligheter och vår egen kung, vilken lyder under den Augsburgska trosbekännelsen, så är frågan om inte saken är som i en ask? Den gode konungen, som inte åtnjuter religionsfrihet för egen del, ska enligt denna trosbekännelse bekämpa "musselmaner". Ett delikat problem, helt oavsett att det handfast aktualiserar frågan om inte även kungen och hans familj ska betros med religionsfrihet?

Ledare i Dagens Nyheter

SvD
SvD
SvD
SvD
SvD
Dagen
Dagens Nyheter

Bloggen Nordic Dervish 2007 om seminariet i Berwaldhallen
.

1 kommentar:

Göran Rydland sa...

A dyslectic agnostic insomniac lies awake all night wondering if there really is a dog.