måndag 6 april 2009

Kd:s tydlighet är partiets dilemma

”Vi måste bli tydligare i vår profil”, kommenterade Göran Hägglund Demoskops siffror i Ekot. Sorry grabben, men ni är väldigt tydliga med vad ni tycker redan nu. Där är det som är ert problem. Senast i frågan om samkönade äktenskap.

I takt med fånigheter i stil med att lagen skulle vara ett hot mot mänsklighetens fortlevnad, sjönk partiet som en sten i allmän-
hetens ögon. Och kanske var det på tiden. En och annan väljare har sett på er med blida ögon och trott er om att representera en ljummen kristenhet för mellanmjölkens land. Nu vet vi att Kd har betydligt mer gemensamt med Livets Ord och Claphaminstitutets kreationister.

Ni försökte rädda er med en alternativ lösning i civiläktenskapet, men den kom flera år för sent. Tricket hade kanske fungerat under andra omständigheter. Det hade till exempel kunnat vara ett naturligt val vid separationen mellan kyrkan och staten år 2000.

Att idag göra grovgörat och riskera att sänka Svenska kyrkan, är att tro övriga partier om för mycket. Inget parti med förnuftet i behåll vill låta en före detta statskyrka ikläda sig ett sådant martyrskap.

Nu passar de övriga partierna istället behändigt över den glödheta potatisen åt kyrkomötet att ta beslut om. Efter femtio år av slitningar kring ämbetsfrågan får kyrkan ytterligare ett bekymmer att hantera. Alldeles själv, precis som det ska vara. Att samhället ännu en tid får leva med en myndighetsutövning på delegation, väger antagligen lätt i sammanhanget.

...........
Rev. 6/4
Man ska alltid gå till källorna. En snabb koll visar att Kd faktiskt ville ta bort begreppet äktenskap helt - för att använda det... ja var då? Surprise..!
Begreppet äktenskap ska naturligtvis vara kvar, numera dessutom könsneutralt. Vad samfunden gör i framtiden får vara deras ensak. Tack till Sydsvenskans ledarblogg för tipset.

Dagen
Sydsvenskan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant om äktenskap. Men varför gäller fårgan bara den svenska kyrkan ? Vågar man inte ge sig på den romersk-katolska kyrkan ? Är den katolska kyrkan en stat i staten ?

Camilla Grepe sa...

Kan du förtydliga? Vilka "man" skulle ge sig på katolska kyrkan?