onsdag 15 april 2009

Förstatliga specialistvården

Det blir alltmer uppenbart att utbud och efterfrågan på specialist-
vård är i ständig obalans över landet. Frågan är om ett litet land som Sverige har råd att låta bli att samla specialistvården under staten. Först då skulle man få det gränslösa vård-Sverige som man nu försöker skapa på konstgjord väg med vårdgarantier och ekonomiska morötter till de landsting som klarar att kapar köerna.

Vem vinner på att folk går sjukskrivna med smärtor och inte kan arbeta? Absolut ingen i det nationella perspektivet. Nu kommer det uppgifter från Socialdepartementet som visar att kostnaderna ligger på ofattbara 1,1 miljard i produktionsbortfall. Märk väl, räknat på tiden utöver vårdgarantins stipulerade tre månader...

Det är stor risk att landstingens politiker och tjänstemän subopti-
merar sina egna intressen. När landstingen ifrågasätts hänvisar man harmset till en förment nödvändig närhet till politikerna för demokratins skull. Fan tro't, den som är sjuk vill bli frisk.
I det läget väger intresset för landstingspolitik mycket lätt.

SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vårdgarantin är ett skämt, jag väntar på en knäoperation och det senaste beskedet jag fick var "inte före sommaren" - man verkar inte ens försöka uppfylla vårdgarantin. Blir det i början på september ("efter sommaren") är det 5,5 månader sedan beslutet om operation. Fram tills dess kommer jag att kuna sköta skrivbordsjobbet hjälpligt, men jag kan inte spontant gå och handla, det är för långt (6-700 meter) för att bära någonting tyngre än en brödlimpa typ. Till saken hör att jag är närmare 30 än 40 i ålder, inte direkt någon förbrukad pensionär.

Camilla Grepe sa...

Se det för en stund från den ljusa sidan, herr Kobra:

Du får ett utsökt tillfälle att hålla ett antal landstingspolitruker och dito tjänstemän med sysselsättning när de med liv och lust organiserar och administrerar din plats i kön. Vet du ens på hur många sätt man kan sortera en trave blanketter? Nähä, tänkte väl det. Ditt knä bidrar till sysselsättningen och det är mycket, mycket fint och lovvärt i dessa arbetslöshetstider.

Tänk sedan på alla intelligent och kreativt utformade blanketter med helkul frågor på, som de håller läkarna sysselsatta med så att de rackarna inte tar chansen att hitta på andra dumheter, som att larva runt i operationssalar och operera och ha sig. Vem vad vad de kapar när de har ångan uppe och skalpellen i högsta hugg? En liten vårdkö kan ryka iväg förr än man anar. Knips bara. Och hur går det då med sysselsättningen för tjänstemännen?

Tänk på det herr Kobra!

Eva-Marie sa...

hej du mrarboc
Du som har skrivbordsjobb kan kanske hjälpa mig att sitta i telefonkö på en måndag för att boka tid till min son på vårdcentral. Fick som svar när jag kom fram en onsdag eftermiddag -du måste ringa på måndag förmiddag!! Det kan inte jag för då är jag en av de lyckligt lottade som än så länge har ett jobb att gå till.Kan ej gå ifrån och sitta i köööö.
Hur svårt kunde det vara för den personalen som svarade att ha tidboken till hands?
vänligen, Eva-Marie