fredag 4 juni 2010

Svenska kyrkan anpassar sig till realiteterna

Månne kan man ana en trend. Tidningen Dagen rapporterar om ännu en av dessa lekkyrkor som börjar dyka upp runt om i landet.
I likhet med så många andra av Svenska kyrkans kyrkobyggnader är den fortfarande i största laget för en ordinär gudstjänst i medelstor landsortsstad, men den är faktiskt avsedd att öka intresset för kyrkan hos svenska småbarn. Målgruppen är högt prioriterad av kyrkan, helt oavsett att småbarn numera i princip är den enda grupp i samhället som i kraft av sin ringa ålder och föräldrarnas barnpassningsbehov ännu inte hunnit vända den ryggen. Tror ni mig inte? Ska vi slå vad!

I lekkyrkan ska barnen leka präst eller biskop. Det kan bli riktigt kul. Kommer de, i likhet med andra ouppfostrade och osnutna små vildbasare, att säga fula ord eller kanske till och med vara dumma mot varandra? Tanken är hur som helst att de ska lära sig att leka tro berättar Marie Persson som är församlingspedagog i Slottsstadens församling i Malmö.

Med rätt kläder och rekvisita ska barnen genom leken alltså få lära sig mer om kristen tro och kyrkans uppgift. På söndag är det invigning av lekkyrkan, och det kommer att ske efter högmässan i S:t Andreas kyrka. Efter högmässan följer en procession där barnen får gå i täten för att få vara med och inviga den unika lekstu... jag menar, det unika kyrkbygget S:ta Katarina.

Sen är det fritt fram för Malmökidsen att leka dop, bröllop och begravning. Lika barn leka bäst och bestialiska barn leka lik. En viss förväntan infinner sig: Vem ska få spika upp lille Kalle på korset?


En annan lekkyrka
Och ännu en lekkyrka
Och ytterligare en lekkyrka
Öland har sin egen lekkyrka
Och här kan man gå på kurs i lekkyrkebygge
.

2 kommentarer:

Ingemar sa...

På min blogghörna skrev jag nyligen om en liknande lekkyrka i Umeå. Att sikta in sig på barn i stället för klartänkande vuxna är ju uppenbart ett tecken på att SvK är en organisation i kris...

Camilla Grepe sa...

Tack för tipset, Ingemar! Finns det fler lekkyrkor att rapportera om, kanske?