måndag 7 juni 2010

Presskonferens med Lars Vilks och Ex-muslimerna

Måndagens presskonferens med organisationen Ex-muslimer och konstnären Lars Vilks förlöpte utan nämnvärda incidenter. Polisuppbådet var imponerande, men endast en ensam man hade funnit det mödan värt att infinna sig på plats för att vältaligt intyga att hans systrar på intet sätt kände sig förtryckta under slöjan. Inte heller skulle det enligt honom finnas någon "religiös polis" som kontrollerade den (ex-)muslimska befolkningens uppförande i förorten. Må dä.

Eftermiddagens intressanta nyhet var annars Lars Vilks berättelse om hur han hade börjat en dialog med många av sina meningmotståndare. Mail och telefonsamtal, som regelmässigt brukade inledas med mordhot, hade i förvånansvärt många fall utmynnat i någon form av förståelse, enligt Vilks. Egentligen är jag inte förvånad. Lars Vilks är en genuint sympatisk och prestigelös person. Endast en kliniskt humorbefriad religiös fanatiker kan missa den subtila blinkningen i att han numera går med i samtliga grupper på Facebook som vill se honom död.

Själv hoppas jag - i likhet med många i panelen - att ex-muslimerna ska börja ses som den sekulariserade majoritet som de faktiskt är inom den grupp som numera slentrianmässigt benämns "muslimer". Som Mina Ahadi sa: "När jag kom till Tyskland för trettio år sedan var jag invandrare, idag är jag muslim". Jag kan inte annat än sympatisera med Mina Ahadi i detta. Själv är jag jävligt trott på att klassificeras som kristen och undanber mig att med en slapp etikettering behöva legitimera det religiösa tvång mina förfäder levde under. Världen är naturlig, det räcker för mig.


Foto: Camilla Grepe

Foto: Camilla Grepe
GP
SvD

Sydsvenskan

Dagens Nyheter

2 kommentarer:

Anonym sa...

de som Lars hade träffats med, var

exilIranier de är inga exmuslimer

Anonym sa...

Hej,
Det är inte konstigt att Adolf Hitler kunde döda 6-7 miljoner judar i Europa. Han hade ju många såna som omedvetet arbetade för honom och skapade enorm hat mot judar för hans räkning. Om du går tillbaka till arkivet så kommer du att hitta samma attityd i median mot judarna som liknar det vi har idag mot muslimer. Vilks försökte sälja sig själv och ville göra nåt av sig själv genom vägen ’Islam’ och ’Muslimer’ men han hade inte tur. Epoken ’George W. Bush’ är förbi. Det är bäst att försöka återvända till ensamheten istället för att skapa hat mellan människor i samhället och världen över. Alla vet även dom som bor djupt inne i skogen att en av konstens viktigaste uppgifter är att sprida glädje inte HAT.
”Ex-muslimer” vilka är dom? Vad är dom nu? Vad försöker dom att sälja?. För att kunna förstå måste man vara lite mer än analfabet.
Jag väntar på en ny generation som säkert kommer att veta bäst om vad en människa är i ett mångkulturellt samhälle. En sådan generation som är mer öppen och har mer kunskap om välden och mänskligheten. En sådan generation som inte tror att bananerna växer i Haparanda och inte lider av flera tusen fobier.
Vill man förstå så ska man också kunna förstå. Vill man veta vem Muhammed är så ska kan söka kunskap i kunskapens värld och inta vara slav och idiot som en fjäder i propagandisternas värld. Ta t ex och titta på vad Muhammed hade sagt om Jesus eller hur han beskrev Maria.