lördag 18 februari 2012

Politiskt rävspel

För tre veckor sedan hade KD en extra partistämma där Mats Odell utmanade Göran Hägglund om partiledarskapet. Om Hägglund före detta datum hade vikt ner sig i frågan om tvångssteriliseringar skulle de konfessionella krafterna i partiet, "Livets Ord-falangen", med stor sannolikhet fått vind i seglen.

Det scenariot måste ha varit en mardröm för den övriga Alliansen som trots allt behöver ett relativt sekulärt KD för att vinna nödvändiga röster. Symbiosen med KD hålls vid liv med hjälp av "Kamrat fyra procent" så även KD har anledning att foga sig för att få delta vid maktens köttgrytor.

Reaktionerna från den övriga borgerligheten på lagförslaget från socialminister Hägglund i januari, gav en del att läsa mellan raderna. De osade av taktisk manöver i syfte att rädda kvar honom som partiledare. Kristdemokraterna kommer alltid att vara ett intellektuellt släpankare för Alliansen, då de internt driver frågor med hänvisning till religiösa argument, men utåt måste framstå som sekulära. Göran Hägglund må vara skensekulär, men han är nödvändig för det fortsatta samarbetet.

Det beslut som tidigare presenterats i frågan om steriliseringskravet, var med stor sannolikhet en samförståndslösning i väntan på Kristdemokraternas extra partikongress. När nu Hägglund har räddats kvar som partiledare, kan frågan tas upp på nytt.

Jag har tidigare förutspått att KD även denna gång skulle körs över, precis som i äktenskapsfrågan. Mycket riktigt, i dagens DN Debatt viker man ner sig, om än till synes, på eget initiativ. Det var duktigt gjort Hägglund, du börjar lära dig spelets regler.

DN
DN
DN 
DN
SvD
Newsmill

3 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar vilken medial fråga som hbtfacket skall lusa ner media med härnäst? Steriliseringsfrågan är en typisk icke-fråga. Den har bara bäring på psykiskt svaga individer som söker efter nya identiteter genom vår sjukvård. Hoppas att de själva får bekosta vad operationerna och den sjukvård som hör ihop med dessa, precis som alla bröstförstorare får göra. Fast det är knappast troligt eftersom det inte är korrekt att förstora brösten, medan det i elittyckarkretsar är mycket korrekt att byta kön. Varför skall de som vill ha justa pattar få bekosta dem själv, medan gnälliga könssökare skall få allt betalt av det allmänna?

Anonym sa...

Äntligen kan man uppnå jämställdhet mellan könen. Män kan föda vart annat barn, och kvinnor kan bli svikande fäder.

Andreas Holmberg sa...

"Allas lika värde" - som Hägglund/Larsson/Lega toppade med - är väl ett religiöst argument? Något vetenskapligt underlag har det i varje fall inte. En annan sak är att argumentationen ur såväl sekulär som religiös synvinkel är så undermålig att jag håller med dej, Camilla, om att KD åtminstone nu blir ett intellektuellt släpankare. De KUNDE ha givit stadga och ankarfäste i positiv bemärkelse om de gått emot strömmen tills vi liberaler kommit till sans - men nu går vi emot all vett och sans och ger SD smashboll. De behöver nu bara lugnt säga: "Den som föder sitt barn är barnets mor, inte dess far." Vi ska i skolor och media försvara tesen: "Även killar kan föda barn." Jo tjena. Läs "Sagan om Rättvisa Gudrun" av Tage Danielsson och "Dekadensens kön" av Ebba Witt-Brattström! (Ebba, kom och hjälp!).