fredag 1 november 2013

Du ska få mitt hjärta när jag dör

Tidningen Dagen låter meddela den nedslående nyheten att 1,7 miljoner européer vill stoppa forskning på mänskliga embryon. ”Vi firar just nu, det känns som en fantastisk seger”, säger juristen Ruth Nordström, till Dagen. Nej, det är ingen seger. Det är en tragedi. Det är den inskränkta, bigotta, religiösa människan som visar sitt rätta ansikte.

Tro mig, jag vet vad jag talar om. Som IVF-patient och blivande mamma lämnade vi under resans gång närmare hundra embryon efter oss. Det ingick att skriva på ett papper om man accepterade forskning på dessa embryon. Våra embryon kom inte till användning. Våra överblivna embryon hamnade i slasken. Det har därför alltid förundrat mig att just slasken utgör ett moraliskt bättre alternativ än medicinsk forskning som kan leda till ett längre och bättre liv för svårt sjuka medmänniskor.

Det må vara att mänskligt liv ska ha ett okränkbart och absolut värde, som måste respekteras och skyddas. Men åtminstone jag kommer att applådera den dagen livs levande människor ges hjälp utifrån detta synsätt och embryona räddas från slasken och genom medicinsk forskning kommer till människors räddning. På samma sätt som mina organ kanske gör en dag, eftersom jag är organdonator.

Det man inte har någon användning för kan man faktiskt kosta på sig att skänka vidare. Alltid gör det någon lycklig. Det är gott så - även om det kommer en religiös, bigott och inskränkt människa tillgodo.
Den medmänskliga handlingen kan vi tillåta oss göra utan urskiljning.

4 kommentarer:

Markus sa...

Hej,

det är fruktansvärt vad religionerna gör med vårt samhälle. Jag tycker att du levererar fruktansvärt bra argument som så klart inte har några seriösa motargument (då det inte finns några).

Såg dig i debatt på youtube och jag kan säga att jag är en ung man som aldrig gått i kyrkan för en skolavslutning. En fråga jag ville ställa i kyrk-debatten och något du kan ta med dig om du blir inbjuden till flera är anknutet till argumentet om "om det passa för skola x".

Det man syftar på är så klart om skolledningen tycker att man ska placera barnen i kyrkan, om man då som ung eller vuxen med barn inte känner sig hemma i det beslutet då man inte vill vistas i kyrkan undrar jag vad som händer med dessa? Ska dessa elever och föräldrar inte få vara med på skolavslutningen bara för att de blir överkörda av skolledningen på skola x?

Nu är det snart juletider igen och antagligen kommer samma debatt om dessa icke-frågor att blomstra. Det skulle som skrivet vara kul om du kunde framföra denna fråga om du blir inbjuden till något.

Jag hoppas att du når fram till många människor med dina åsikter och argument då de är de enda vettiga som framförs. :)

Som övrig sista kommentar vill jag säga att din blogg är grym! Jobbar som professionell programmerare och om du har några frågor/vill ha förslag kring hur du kan förbättra din blogg för att nå ut till flera, eller bara besvara min kommentar så är min email: daysnine {at} gmail {dot} com.

Anonym sa...

Forskning och manipulation av mänskliga embryon oroar mig mycket. Har du läst om transhumanism, en del i ett mycket skumt och farligt forskningsarbete enligt min åsikt.

mvh Agnes
http://regentags.wordpress.com/

Camilla Grepe sa...

@Markus!

Tack för dina vänliga ord!

Din fråga är väldigt bra och jag lovar att ha med den om det blir aktuellt. Man vet ju aldrig :-)

Det hänvisas ofta till religionsfrihet som skäl för att en skola ska kunna vara i kyrkan. Men då har man missat poängen: Religionsfrihet är en individuell rättighet. En grupps frihet till religionsutövning får därför aldrig gå ut över enstaka individers frihet från religion.

Ibland hör man argument i debatten som hänvisar till lokala majoriteters beslut som giltigt skäl för att vara i kyrkan. Det avslöjar hur svårt många har för att förstå hur ett rättssamhälle fungerar: Frihets- och rättighetslagarna finns där för att skydda minoriteter från majoritetens förtryck.
Camilla Grepe sa...

@Agnes

Nej, jag vet inte mycket om transhumanism. Jag ska se om jag kan hitta någon som vet mer och som kan kommentera.