måndag 29 november 2010

Barnaga del av kristen etik

Dagens lästips måste bli kommentarsfältet till artikeln om barnaga i tidningen Dagen. Den är högintressant inte minst med tanke på den debatt som Kaliber har startat kring ämnet "Livskunskap" i skolan.

Det var kristdemokrater som (under hot?) tvingade fram skrivningen om en kristen etik i läroplanen -94. En formulering som kom att fungera som bräckjärn när kyrkor och samfund skulle börja sitt intåg i skolans värld.

15 kommentarer:

Daylight sa...

Hej Camilla!
I kommentarsfältet till artikeln om barnaga på Dagens hemsida, uttalar sig 5 personer. (En av dem är jag själv.)

Du skriver själv i detta forum och tackar för "den pedagogiska redogörelsen för hur den kristna etiken ser ut."

Sök gärna information om den kristna etiken på annat håll. 5 personliga tolkningar - som dessutom skiljer sig rätt rejält från varandra - i ett uppskruvat debattforum, räcker inte som underlag...

Ha en fortsatt bra dag!
"Daylight"

Camilla Grepe sa...

I diskussioner om den kristna etiken hänvisas till Bibeln. Precis som nu.

Håkan Wiklund sa...

Camilla, jag gillar Dina – ibland av ironi drypandes – kommentarer i olika sammanhang. Men det är svårt med ironi…

Dessa mina minsta bröder sa...

Läser man alla kommentarer i tidningen Dagen till (artikeln om de kristna paret som dömdes för att ha agat sina barn) och alla kommentarer som stöder att aga barn och de som ger dem sitt tysta stöd tolkar jag det att att de flesta tycker att citat "Självklart har aga stöd i Bibeln." Jag är förfärad, är de en sådan kristendom vi vill ha? att kränka barn och misshandla barn. Är jag ENSAM kristen att försvara en i mitt tycke sund kristendomstolkning som säger nej till barnaga? Jag ger dej rätt i din kritik av kristendomen den är farlig, vi kristna ger "öppet mål" för kritik från humanisterna.

Anonym sa...

Visst måste det vara Jobbigt för dig Camilla att söka upp Sveriges sista Kristna -kanske endast 50 st kvar numera att döma av sällsynta inlägg i Sverige som fortfarande skjuter rejält skarpt med GUDs ord.

Camilla för du har väl märkt att RFSL- Dagen inte ofta tar med inlägg där sanningen kommer fram, Numera så kommenterar Kristna på privata modererade Bloggar typ Berndt Metodist Pastor med flera i mitt hjärta där vi inte blir censurerade #L# Mvh JIMMY

Gregorius Rex sa...

Man måste ge JIMMY en klapp på axeln för underhållningsvärdet i hans ständiga kommentarer där han tillsammans med 49 andra är de sista äkta kristna och högerspöket Dagen antyds vara styrt av RFSL.

Särskilt skojig var det den gången - du minns säkert själv, JIMMY - när du offentligt skrev om Guds Heliga Ord för att passa dina egna syften att förfölja de homosexuella med Bibeln: Du var tvungen att hitta på att ett bibelord handlade om homosexualitet, trots att det där bara var något som hände i ditt huvud. JIMMY, lögnaren, JIMMY förfalskaren. Inte håller din religion för prövning, när du behöver ta till sånt. När du "skjuter skarpt med GUDs ord" kommer det alltså bara ett ofarligt dammoln ur bössan. Bra gjort, JIMMY, bra gjort!

Som vi skrattade åt dig den gång och alltjämt kan vi inte låta bli att dra på smilbanden när du gör självmål efter självmål efter självmål.

Inga L. sa...

Det är intressant det här med ”kristna värderingar”. Inte är det många som instämmer i det som citeras ur Bibeln i kommentarerna på Dagens artikel. Hoppas jag.
Några som kommenterade bibelcitaten, såg det tydligen inte som ironi.

Mamman i Kalibers reportage sa att hon inte kunde flytta sin son till annan skola, för det fanns bara en kristen skola. Och de var inte kristna i familjen.
Ja vi har kanske kristna värderingar, men vi är inte kristna. (Fritt ur minnet).

"Kristna värderingar" behöver komma upp i diskussionerna mera. Vad man egentligen menar när man tar till det uttrycket. Lite allmänt snäll mot medmänniskor? Ordning och reda? Vän av traditioner? ...
Det finns nog lika många tolkningar som det finns uttalanden. Tror jag.

Camilla Grepe sa...

@Inga L
Det finns en komplikation i att hänvisa till kristna värderingar och kristen etik i frågor som rör skolan: Du måste utbildas i religionen för att förstå vad uttrycket "kristna värderingar och kristen etik" står för. I samma stund blir du föremål för en konfessionell undervisning för att förstå värdegrunden i den icke-konfessionella skolan.

Inga L. sa...

Bra invändning Camilla. Jag uttryckte mig otydligt.
Syftade faktiskt inte på just skolundervisning, utan på hur vi i slarvigt vardagsspråk slänger ur oss sådana uttryck som ”kristna värderingar”. (Så uppfattade jag den aktuella mamman, som liksom bara i förbifarten nämnde det.)

Jag har nog aldrig sagt mig stå för ”kristna värderingar”, men använder säkert många andra gamla uttryck på ett slarvigt sätt, utan att reflektera över vad de egentligen står för. Det var ungefär det jag menade att vi borde diskutera mera.

Camilla Grepe sa...

@Inga L
Det var ingen invändning utan ett medhåll.

Många troende svänger sig med begreppet "kristna värderingar" och utgår från att alla ska förstå. Och visst, slentrianbilden av "kristna värderingar" är väl något allmän harmlöst, trevligt, gulligt och rart i kombination med "vända andra kinden till" kryddat med alla människors lika värde (med reservation för kvinnor och homosexuella). Men bilden kan lika väl kompletteras med ett brett spann från en skenhelig gudsnådelighet och ett sammanbitet och aggressionshämmat väsande till åsiktsmotsåndare: "Jag ska be för dig!!" till spritt språngande galenskap för att bli något så när rättvisande. För den som önskar pilla russinen ur kakan är Bibeln ett veritabelt fynd, vilket artikeln och de bibeltroende föräldrarna förtjänstfullt visat. Så mycket dumheter som görs med Bibeln som argument måste man dra slutsatsen att kristna är opålitliga - tills man fått varje kristens personliga övertygelse redovisad. Alla varianter finns, men du kan aldrig lita på någon.

Elev på skolan sa...

hej jag tycker det var rätt att du anmälde vederslöv skola det är en fattig skola som inte gör annat än att skita i saker.Vad tycker du om vederslöv skola?

Camilla Grepe sa...

@Elev på skolan
Jag vet inte hur Vederslövs skola är. Jag vet bara att jag anser det vara helt fel att något som normalt är förbjudet blir godkänt bara för att det görs som ett rollspel.

elev sa...

Ja jag tycker du borde gå vidare med ärendet och dessutom det som du fick tillbaka från skolinspektionen att vi fick planera dagen stämmer inte.

elev sa...

Ja jag tycker du borde gå vidare med ärendet och dessutom det som du fick tillbaka från skolinspektionen att vi fick planera dagen stämmer inte.

Anonym sa...

Hej!

Jag har bara kort skummat inläggen, som de flesta av oss som jobbar har man tyvärr inte så mycket tid att skriva kommentarer. Men här kan man ju bara inte vara tyst när man läser att kristna kan försvara barnmisshandel med Guds Ord! Skulle Jesus slå barn? Vem kan tro det? Barnmisshandel har att göra med den vuxnes brist på den helige andes frukter enligt Gal. 5:22. En person som är tålmodig, mild och kärleksfull misshandlar inte sina barn. Visst behöver barn fostras, men det är inte det samma som att slå dem. Man lär sina barn genom att läsa bra böcker, samtala och ge dem tid för sina funderingar. Gud är inte auktoritär!