tisdag 21 juli 2009

Lär dig slå knut på den eller hamna i registret

Nyss hemkommen från ett besök i Obygden, ser jag att jag så när missat den senaste veckans bloggbävningsämne: Utredare föreslår ett nationellt abortregister där kvinnans identitet framgår.

Chatrine Pålsson Ahlgren (Kd), ledamot i riksdagens socialutskott, är positiv:

"Register väcker alltid lite olustkänslor, men jag tycker absolut att idén är värd att pröva, säger hon till SvD."

Man kan tycka för eller emot om aborträtten, men låt mig ändå komma med ett påpekande: Så här galet går det när man tror på jungfrufödslar och låter dessa idéer påverka politiken.

För i min och många andras ateistiska och enkelspåriga värld, krävs två, för såväl tango som konception. Alltså ska även i rimlighetens namn fadern till det eliminerade embryot registreras med personnummer. Vilket kanske är just vad som krävs, för att förslaget ska skrotas, absolut omedelbums.

En säker sjukvård utvecklas genom anonymiserad statistik vare sig det handlar om aborter eller hjärtinfarkter. För det behövs inga personnummer. För att som utredaren önskar, kunna se kopplingen mellan aborter och socioekonomiska förhållanden, måste registret samköras med andra register, till exempel skattemyndighetens. Var man hittar övriga önskade uppgifter om aborters koppling till "kultur" framgår inte av rapporten.

Det här förslaget lukta illa. Väldigt illa. Skicka Kd och utredaren Anders Milton till avbytarbåset.

Källa
Dagen
Dagen
Aftonbladet
SvD
Dagen

4 kommentarer:

Lennart W sa...

Hej Camilla.

Vill bara påpeka att Milton inte är från KD. Vad han tror eller inte tror har jag ingen aning om. Har du? Han har iaf fått utredningsuppdraget från socialmininistern som ju är ordf i KD, som oroade sig över att Sverige har abortrekord i Västeuropa. Är det bara bra? Om inte annat är det ju faktiskt abort ett medicinskt ingrepp med risker. Kanske bra om det går att förebygga.

Lite om Anders Milton kan man läsa här. Uppenbarligen en hyvens kille för alla rättänkande PK.

Men visst kan man vara tveksam till om abortregister är rätt väg att gå. Men det kanske finns annat i rapporten du gillar? Talas t.ex. om gratis kondomer till ungdomar.

Camilla Grepe sa...

Aborter ska naturligtvis förebyggas. Att göra kondomer tillgängliga och/eller gratis för ungdomar är därför ett bra initiativ. Inte minst för att kondomer är det enda som skyddar mot HIV.

Min kritik gällde det föreslagna abortregistret kopplat till kvinnans personnummer, inget annat. När utredaren sedan hänvisar till möjligheten att studera socioekonomiska och kulturella skillnader blir det bara än mer uppenbart att även mannens identitet bör finnas med. Eller tror man att alternativet till abort alltid innebär en ensamstående och självförsörjande mamma?

Louise sa...

Jag tror att du enbart har goda intentioner och vill betona männens ansvar att förebygga oönskade graviditeter när du skriver att ett abortregister bör inkludera männen också.

Men det verkar inte som du ser att ett krav på att uppge mannens namn och personnummer vore ett enormt intrång i kvinnornas integritet och något som med stor sannolikhet skulle leda till att många kvinnor gjorde aborter på andra sätt, utan att blanda in den officiella sjukvården .

Svensk aborträtt handlar inte bara om rätten att få en abort utförd fram till en viss graviditetsvecka. Den handlar också om att rätten att slippa berätta varför man vill göra abort och med vem man blivit gravid.
Det finns ganska många mer eller mindre relevanta skäl till att kvinnor hellre skulle riskera sin hälsa genom att göra abort utan att blanda in den officiella sjukvården än att uppge mannens namn och personnummer.

Mannen ifråga kan vara våldsam och farlig , kvinnan kanske vill göra abort just på grund av detta. Kanske har hon inte ens vågat berätta för honom att hon gjort abort eftersom det i sig kan leda till våld.

Graviditeten som avslutades med abort kan vara resultatet av otrohet, från mannens, kvinnans eller bägge parters sida. Mannen kan vara en offentlig person. Kvinnan kan vara en offentlig person.

Att tvinga kvinnan att uppge vem mannen är för att han ska kunna registreras är helt enkelt att spola tillbaka klockan 50 år till den tid då kvinnor åkte utomlands för att göra abort eller framkallade aborter på sig själva eller varandra.

Camilla Grepe sa...

Louise, jag håller helt med dig. Om du läser mitt ursprungliga inlägg så ser du att jag är kritisk till idén att överhuvudtaget registrera aborter med personnummer. För att förtydliga hur dumt det är, använde jag mig av ironi, men glömde varningsflaggan:

"Alltså ska även i rimlighetens namn fadern till det eliminerade embryot registreras med personnummer. Vilket kanske är just vad som krävs, för att förslaget ska skrotas, absolut omedelbums.