torsdag 16 juli 2009

Frimodig Kyrka Joker i leken

Inför kyrkovalet kan det vara av intresse att för en stund titta närmare på nomineringsgruppen Frimodig Kyrka. Det här är ett gäng som tycker att allt ska vara som förr i Svenska kyrkan. Ju förr dess bättre och antagligen bäst före 1952.

Till exempel anser man att ”Svenska kyrkan ska visa en större hängivenhet till Jesus och Bibeln.” Bara en sån sak, det är inte måttliga krav man ställer, som synes. Detta innebär att FK i kyrkovalet, utan noterbar konkurrens, axlar rollen som katt bland hermeliner. Eller om man så vill, en Joker bland clowner.

Hur som helst har företrädare för Frimodig Kyrka reagerat i SvD på det brev som Anglikanska kyrkan låtit publicera på sin hemsida och där man kräver rättning i ledet bland kollegorna i den så kallade Borgågemenskapen. Svenska kyrkans ystra krumsprång och planerade ändring i läran om äktenskapet anser man strida mot Bibeln och kyrkans tradition.*

Må dä. Fortsättning följer och vem vet, kyrkovalet kan ju bli en riktig rysare med aktörer som FK bland aktörerna. Eller varför inte en såpa? Inte så dum som underhållning, den heller.

*Exempel på fler kul traditioner som kyrkan uppdaterat ser du här

Läsvärt i frågan på Amanda Briheds blogg

SvD
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
SvD
SvD
Barometern
Aftonbladet

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag mottar för min del Engelska Kyrkans kraftfulla initiativ med glädje. Svenska kyrkan har alldeles spårat ur och blivit en filial till den världsliga makten med Politisk Korrekthet som dogmatiskt ramverk i bibelns ställe. Homosexuella skall i fråga om materiella förhållanden ha samma faktiska rättigheter som alla andra, så det är inte alls ifrågasatt, varför man inte skall svamla om "förtryck av minoritet". Däremot skall avvikelsen ICKE helgas med något slags metafysisk normativitet den helt enkelt inte har, och så enkelt är det, och det SKALL kunna sägas rent ut utan risk för mediala och pseudojuridiska repressalier från Överhetens sida.

Svenska Kyrkan ansluter sig till den politiska Överhetens åsiktstyranni över Sveriges folk. Den beställsamma opportunismen förtjänar ingen som helst respekt, och den engelska kyrkans bistånd till en autentisk och självständig svensk andlighet är därför oerhört välkommet.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

"Till exempel anser man att ”Svenska kyrkan ska visa en större hängivenhet till Jesus och Bibeln.” Bara en sån sak, det är inte måttliga krav man ställer, som synes. "

inte måttliga krav? Detta är inget annat än grundläggande

Non-g sa...

Jag tycker det är bra att det finns en nomineringsgrupp som protesterar och verkar mot politiseringen av kyrkan. De som borde hårdbevakas är de politiska partierna, och frågan de borde få är varför de inte lämnar kyrkan då det bara är ett sätt för dem att gynna egna partiintressen. Det ska förstås heller inte vara några privilegier för kyrkan, men de som är beredda att kapa banden till staten är folk inom frimodig kyrka, medan center- och sossepartister ängsligt vill ha kvar statens stöd och beskydd.
Jag håller med att kyrkan inte ska påverka otillbörligt, men har svårt att se att det är ett stort problem. Snarare är det väl så att kyrkan, med sin ledare Anders, som utstrålar andlighet i nivå med en disktrasa, sakta, men säkert gräver sin egen grav.

Nineve, det är möjligt att Grepe använde ironi.

Anonym sa...

Non-g det får vi hoppas

Henrik sa...

Om Grepe använder ironi så framgår inte det, tyvärr. Eftersom Grepe skriver ur ett sekulärt perspektiv förstår jag inte poängen med ironi heller. Kanske är det så att det inte längre är självklart för en kyrka att älska Jesus och bibeln men som jag ser det finns det inget alternativ till en stor hängivenhet till Jesus och Bibeln om det ska fortsätta vara en kristen kyrka.

Camilla sa...

”Svenska kyrkan ska visa en större hängivenhet till Jesus och Bibeln - Är det inte det som är den kristna kyrkans budskap: Jesus som vår frälsare. I den kristna kyrkan är Bibeln rättesnöret för vårt kristna liv. Jag förstår nog inte vad man menar med att Svenska kyrkan ska stå för om det inte ska vara för en större hängivenhet till Jesus och Bibeln. Detta är ju så självklart, så jag kan nog undra om det är ironi. Ingen, tror jag, skulle vilja se Mona Sahlin i en moderat regering och där driva miljöpartiets frågor för att dra en parallell. Bibeln är kristen- hetens "partiprogram" och Jesus är vår "partiledare" för att använda värdsliga termer, i evigheters evigheter, Amen!