tisdag 9 februari 2010

(Kd) vill påkristna äktenskapet

Kanske tror Kristdemokraterna att deras lilla luring från förra året har fallit i glömska vid det här laget. Så är inte fallet. Nu är det Yvonne Andersson (Kd) som skriver i Dagen:

Staten kan och bör inte ha något inflytande över hur människor väljer att manifestera sin kärlek och få den välsignad. Därmed respekteras religionsfriheten, vilket är rimligt i ett mångkulturellt land, och äktenskapet lämnas åter till det sammanhang varifrån det kommit.”

Men det sammanhang begreppet ”äktenskap” kommer ifrån är ingalunda religiöst. Yvonne Anderssons artikel är bara en i raden av krampaktiga historierevisionistiska försök från kristdemokrat- iskt håll i syfte att vrida världsbilden i önskad riktning. Detta ska bland annat yttra sig i att äktenskapsbalken ska byta namn till giftermålsbalk och begreppet äktenskap förbehållas dem som välsignas i kyrkan.

Helt oavsett den språkliga betydelsen att man genom giftermål ingår äktenskap, vilket man sedan lever i, så skapar förslaget större problem än det löser: För den som i likhet med tidigare generation- er önskar ingå äktenskap genom borgerlig vigsel, kommer inte längre att kunna göra det. För den civila vigseln ska enligt krist- demokraterna leda till – ja, vad?

Idag minskar kyrkliga vigslar snabbt till förmån för borgerliga. Så med kristdemokraternas förslag ska i praktiken närmare hälften av de civilt ingångna äktenskapen inte längre få kallas äktenskap, och detta enbart för att en grupp bigotta kristna vill ha ensamrätt på begreppet äktenskap. För att det är de samkönade relationerna som ska hållas borta från äktenskapet är ingen avancerad gissning. Så en sak skulle det vara intressant att få svar på:

Begreppet äktenskap ska alltså finnas kvar, men bara som benäm- ning efter en kyrklig ceremoni. Svenska kyrkan viger numera samkönade par som därmed ingår äktenskap. Kristdemokraterna ska alltså inte bara reformera äktenskapsbalken, utan också förmå Svenska kyrkan att backa bandet och inte befatta sig med samkön- ade par. För dessa bör ju rimligen och i konsekvensens namn ingå äktenskap om ceremonin sker i kyrkan? Hur kristdemokraterna tänkt knäcka den nöten ska bli mycket intressant att se.

Dagen
Dagen
Dagen
Fler fånigheter signerade Yvonne Andersson (Kd)
Mera (Kd) i DN DN
DN

När jag snurrade runt på nätet hittade jag den här sidan med citat från Kd-folk. Den är ett fynd!

12 kommentarer:

Anna Karin sa...

Håller helt med!!

Anonym sa...

Spännande är också att de flesta i KD inte ens är medlemmar av svenska kyrkan och de som är brukar oftast inte bry sig om vad som sker........förrän nu, då många konservativa pingstvänner anser sig ha mer rätt att uttala sig om svenska kyrkans interna ställningstagande än vad svenska kyrkans egna politiker har...

Det är bisarrt.

Att man dessutom har mage att sprida ut ryktet att lagen om samkönad vigsel bara påskyndats av homosex-lobbyister i riksdagen som sen krävt samma sak i kyrkan är dessutom en ren lögn. Frågan har drivits av kristna homosexuella sen slutet av 70-talet. Kristna homosexuella som inte velat leva i juridisk-ekonomisk osäkerhet för sina familjer, och därför velta gifta sig - och som kristna vill man ju då förstås ha en kyrklig vigsel....

Tydligen har inte KD fattat att många kristna homosexuella vill just samma sak som Yvonne Andersson. De vill hedra äktenskapet som kristen institution och inte bara som juridisk konstruktion.

Anonym sa...

Det är inget måste att vara medlem i svenska kyrkan för att stödja KD. Och lika mycket som alla andra som INTE ens tror på vad kyrkan står för lägger sig i hur kyrkan ska göra i olika frågor, lika mycket ska pingstvännerna få uttala sig i denna fråga. De delar i alla fall samma syn, vilket många av svenska kyrkans politiker inte gör, men tycker ändå att de kan styra dit de vill.

Anonym sa...

Men även om jag är kritisk till ex pingstvännernas dopsyn, skulle jag inte som icke medlem ge mig in i ett röstningsförfarande om jag ex fick en röst som släkting, eller försöka påverka deras sätt att bedriva dop för att jag som döpt i svenska kyrkan ska må bättre, med min teologi.

Det är oärligt, egocentriskt, arrogant och övermodigt hycklande att försöka ändra andras tro genom tvång för att rädda sig själv.

Anonym sa...

Jaag tycker bara hela bråket om ett ord är fånigt (från båda sidor!).

Vilket ord som används i lagböckerna är inte det centrala, utan det handlar om hur man använder ordet äktenskap bland vanligt folk. För det är där ett ord ges sin verkliga betydelse!

Sen ska jag tillägga att ta bort vigselrätten från kyrkorna vore väldigt bra ändå! (Oavsett om vi har en äktenskapsbalk eller vad vi kallar det)

//Lisa

Leif Ekstedt sa...

Staten klarar väl av att samtidigt administrera Hindersprövning och utfärdande av juridiskt äktenskapsavtal.
Sedan är det upp till vänner och bekanta att delta i den fest för att fira det goda beslutet att slå sina påsar ihop. En sekulär handling som mycket väl kan välsignas av Svenska Kyrkan eller
naturligtvis familjen med barn och barnabar m.fl.

Unknown sa...

Noterar att bibelhögerns KD-s husorgan Dagen här http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=202104 förser KD-s Yvonne Andersons förrutsägbara homofoba drapa med bild på henne och bildtexten " Karl-oskar Bjurenstedt". Ab fab!

Är denna under åren så fikyrkopolitiskt underlivsfixerade kvinna (som Sacredeus, Chatrin Pålsson (självutnämd homoexpert under Alf S. ledning till oförglömliga KD- T. Skånsberg) - på väg att byta kön?

KD- Yvonne Andersons svammel här om försvarandet av ett juridiskt ord som äktenskap som speciellt heterosexuellt "kristet" i lagskrivning är lika bizarrt som pastor Åke Greens predikan mot homosexuella människor med allsköns aparta anklagelser och påståenden. Green är förvisso inte en KD-politiker men uppenbarligen en ständig källa till inspiration på temat " Vi rätta och - dom där.. Det hjärtat är fullt av avslöjar munnen ..även från respektlösa bibelpolitiker!

Gunnar sa...

@Lars-Åke:

Ditt inlägg var det mest antikristna och hatfyllda inlägg som jag har läst på länge. Kommentaren riktigt svämmar över av förakt mot kristna politiker inom KD.

Gissningsvis tillhör du den lilla högljudda minoriteten som tillsammans med RFSL-klacken har hejat fram lagen om enkönade "äktenskap". Det här övergreppet mot skapelsens och naturens ordning är det riktigt bizarra i sammanhanget.

Anonym sa...

KD har länge ordat om hur viktigt det är med möjligheten att ett äktenskap kan frambringa barn, och att det finns en form som är exklusiv för denna sorts par.

Nå, ge dem en speciallag om att man istället för äktenskap (som bör vara öppet för alla par) kan välja att ingå "registrerad avelsgemenskap", och att denna form skall förbehållas par som kan uppvisa intyg att båda är fertila och att de kan få barn med varandra....

Camilla Grepe sa...

@Anonym
Tack för det gapskrattet, den var ju vansinnigt kul!

Unknown sa...

Camilla, har bokmärkt din blogg för framtida läsning. Du verkar vara en kvinna med både huvd och mun på skaft:) Det ska jag inte beskylla KD-s f.d "homoexpert" Chatrin Pålsson för. Chatrin sa i tv. Vi i KD kan inte se att homosexuella är en utsatt grupp som bör ingå i den kommande ändringen av hetslagstiftningen då "vi (läs frikyrkliga KD) tillåter dom att gå fritt ute på gatorna". Finns det fler än homosexuella som borde falla ner död av tacksamhet för denna frikyrkopolitiska kristdemokratiska ynnest? Man tror knappt det är sant..

Carina sa...

Hej Camilla, Du som har tid....
Två spår:
1. Opus Dei ämnar tydligen starta skola - flickskola! :-)
2. Prästen Dan Bekking i Tyresö skall åka med polis och bli polispräst (för uniformerna skall hålla ihop). Nacka/Tyresö polisdistrikt ser fram emot samarbete.
Ha de´
Carina