torsdag 29 januari 2009

Kyrkans Tidning om skolpastorn i Lindesberg

Kyrkans Tidning har snappat upp att det pågår en debatt om en skolpastor i Lindesberg. Torkel Freed som är rektor på Lindeskolan, har ett förflutet som skolpastor och intervjuas i tidningen. Han har nu upptäckt att kyrkans närvaro i skolan inte varit så självklar för alla. Rektor Torkel Freed säger:

Vi har bland annat upptäckt att vi inte varit tillräckligt tydliga mot eleverna, som i många fall har uppfattat skolpastorn som en del av elevvårdsteamet, och så ska det inte vara".

Är Torkel Freed dum, eller spelar han bara? Hans påstående att man ”inte varit tillräckligt tydliga mot eleverna” är en förolämpning mot Lindeskolans elever. Jag är övertygad om att de är både läskunniga och kapabla att tolka verkligheten:
  1. Skolpastorn har i flera år stått med namn, mailadress och telefonnummer under rubriken ”Elevvårdsteam” i skolans dokument.
  2. Skolpastorn har fotograferats tillsammans med det övriga elevvårdsteamet och presenterats så på skolfoton och i skolkatalogen.
  3. Skolpastorn har gått runt i skolan och presenterats i klassrummen tillsammans med elevvårdsteamet.
Vad ska eleverna tro? Torkel Freed borde skämmas som kryper bakom eleverna och skyller på deras påstådda oförmåga att hålla koll på sakernas tillstånd.

En skolpastor eller skolpräst måste alltid utgå från skolans behov och önskemål. Min personliga uppfattning är att kyrkans viktigaste uppgift är att finnas till för andra”.

Det är jättetoppenfint, gulligt och rart att vilja finnas till för andra, men vi får inte glömma att missionsbefallningen är ett klipulver i brallan på de kristna, här föreligger alltså en dold agenda.
(Till er som genast vill invända och säga att agendan minsann inte är dold, vill jag bara säga att det gör frågan så mycket enklare att hantera, kyrkan ska inte missionera i skolan. Enkelt, eller hur?)

Torkel Freed anger också detta som en viktig anledning till att han själv slutade som skolpastor: Han blev uppvaktad av flera frikyrkorepresentanter som ansåg att skolpastorn borde ägna sig mindre åt diakonalt arbete och mer åt evangeliserande och schemalagda gudstjänster.

Detta förhållande hänvisar även den nuvarande skolpastorn Maria Carlsson till, i intervjun i Nerikes Allehanda den 29 nov -08. Det bör alltså ha varit allmänt känt att Skolkyrkan hade en agenda som inte var i överensstämmelse med skollag och läroplan. Ändå har man fortsatt samarbetet från Lindeskolans sida: Policydokument för Skolkyrkan

För det kan väl inte vara så enkelt att både gymnasiechefen Kent Hiding och rektorn Torkel Freed har suttit på två stolar samtidigt och då haft svårt att hålla isär sina roller som kyrkligt aktiva, respektive skolledare?

Dagen

Kyrkans Tidning
Kyrkans Tidning

Inga kommentarer: