måndag 13 april 2009

Skärpning!

Det finns få saker som jag tycker så genuint illa om, som när stora och starka utövar våld mot svagare. Ja, det skulle då möjligen vara när de stora och starka börjar ömka och skylla ifrån sig. För tillfället är det katolska kyrkan som abonnerar på ledartröjan i båda grenarna.

Nu sluts leden och den ena efter den andre börjar beklaga sig över hur otroooligt orättvist katolska kyrkan har behandlats. Själv vill jag bara säga: Håll snattran och börja bete er som folk. Det är möjligt att er pappa är polis (eller motsvarande) men det betyder faktiskt inte att ni får bete er hur som helst.

Här gnälls det:
GP
Newsmill
Dagen
Newsmill

7 kommentarer:

Bitte sa...

Förstår inte riktigt vad du menar med gnäll. Det är ju bara Joel Halldorf som påpekar att kritiken mot katolska kyrkan är en smula ensidig.

I det stora hela spelar det nog ingen större roll för en kyrka som existerat i 2000 år, och jag tvivlar på att påven sitter och tycker synd om sig själv... Det Halldorf menar är nog snarare att det kan finnas en risk att rapporteringen om katolska kyrkan som genuint ond kan skapa hat mot den katolska minoriteten här i Sverige. Och hat och kränkningar mot minoriteter kan resultera i ett samhälle som varken du eller jag eller någon annan vill ha.

Jag tror att Joel Halldorf helt enkelt skulle föredra att se en lite mer objektiv rapportering, och en mer konstruktiv kritik. Och det är för övrigt det minsta man kan begära, om inte i bloggosfären, så åtminstone av etablerade journalister i dags- och kvällspress.

Camilla Grepe sa...

Vad tycker du att media skulle rapportera om?

Anonym sa...

Vilka är de svaga som Kyrkan utövar våld mot tycker du? De svenska "upplysta" och "frigjorda" journalisterna kanske?

Jag tycker personligen att det är de fattiga, gamla, ofödda, handikappade och krigsutsatta som är de svaga. Du kan ju fråga dem vad de har för erfaranhet av Kyrkan.

Camilla Grepe sa...

Stenberg, har du precis kommit ur idet? Till de svaga räknar jag alla hundratusentals barn som katolska kyrkans pedofilpräster har förgripit sig på genom tiderna. Hört talas om det, kanske?

Eva-Marie sa...

Hej
"Celibatgrejen" fungerar inte. Hörde av en polsk kollega att när hon var barn i Polen och männen och fädrarna var iväg på arbete.Då kom katolske prästen och förgrep sig på kvinnorna. Många visste det men det var pinsamt och inget man pratade om
vänligen, eva-Marie

David Nyström sa...

"hundratusentals barn"? Varför inte dra till med "hundra miljontals miljarder" när du ändå är igång?

Camilla Grepe sa...

Man talar om hundratusen bara i USA. DN skriver om Irland idag:

"–  Det är klart att folk tappar förtroendet för kyrkan när vi ställs inför sådana händelser. Prästerna ska ju vara förebilder när det gäller etik och moral, säger Michael Kelly, andreredaktör på den katolska veckotidningen Irish Catholic

Saken har inte blivit bättre av att företrädare för kyrkan försökt mörklägga det som hänt. I december förra året tvingades biskop John Magee i Cloynes lämna sin post efter att ha försökt skydda kolleger och tysta ned en utredning om utnyttjande av barn i sitt stift.

Som ett resultat av den hårda kritiken försöker kyrkan visa större öppenhet. Ett program för att skydda barn mot sexuella trakasserier har sjösatts och utredningarna kring pedofilskandalerna fortsätter. Senare i vår släpps den så kallade Dublinrapporten, där ambitionen är att gå till botten med alla kända pedofilfall i Dublins stift från 1940-talet fram till i dag.

–  Det kan handla om upp till tusen fall innan vi är klara, säger Ciaran O’Carroll på ärkebiskopens kontor i Dublin."

David, tror du att det här är ett isolerat problem för Katolska kyrkan i USA och Irland?