onsdag 4 februari 2009

Det där med diskriminering är inte lätt...

Okej, jag ska vara ärlig: Jag har alltid betvivlat kristnas förmåga till logiskt länkande och konsekvens i argumentationen, men det här tar nästan priset. Bakgrunden är att norska kristna ungdomsförbund riskerar sina statsbidrag på grund av diskriminering av homosexuella. Dagen rapporterar:

"Kåre Rune Hauge, generalsekreterare i Norges Kristna Student- och Skolungdomsråd, är talesman för de berörda barn- och ungdomsorganisationerna. Han tror inte att granskningen kommer att leda till några åtgärder.

- Så vitt jag vet är en viss sexuell läggning inget hinder för att vara med i någon av organisationerna. Visst ställer vi etiska krav på våra ledare utifrån vår religiösa övertygelse, men det handlar om livsstil, inte om sexuell läggning säger Kåre Rune Hauge till Vårt Land. Han jämför med nykterhetsorganisationen Juvente, som ställer krav på sina medlemmar att avstå från droger, och menar att de kristna organisationerna på samma sätt kan ställa krav på homosexuella personer att leva i avhållsamhet.

Hmm...?


14 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är ju helt logiskt ur deras synvinkel. Homosexualitet är något man kan välja att "förfalla till", eller inte. Det är en mänsklig svaghet som kan bekämpas, med hjälp av tro. Det är en av många andra "synder" som människor kan hänge sig åt... Homosexualitet är inte "normalt" och om man tillämpar den "livsstilen" är man inte en fullgod människa och inte välkommen i gemenskapen. Dömd att brinna i helvetet...

Men de brukar uttrycka sig lite försiktigare. ;-)

Camilla Grepe sa...

Att de har de här unkna åsikterna är ju en sak. Att de inte själva hör när argumentationen haltar är en annan sak. Att de till råga på eländet ska ha statliga bidrag för att odla idéerna är inget annat än skandal.

Graceland sa...

Perfekt då är vi alla överens..
Sex är något som sker högst ofrivilligt...

Ps. Härmed är "sorry..bara blev så"...ett giltigt försvar vid otrohet Ds.

Camilla Grepe sa...

Mig veterligt är inte homosexualitet ett "val", lika lite som etnicitet, kön och hudfärg.

Graceland sa...

nej nej nej..homosexualitet är inte ett val...men en handling är ett val..ett val som strider mot det som står i bibeln (vilket inte har någon som helst betydelse för någon som inte tror på det som står i bibeln eller som vill ingå i en bibeltroende organisation)

En gång för alla så vill jag att du ser skillnaden mellan sexuell läggning och sexuell handling.

Jag ser inte "konstigheten" i att en ledare inom en bibeltroende organisation måste leva med bibeln som rättessnöre? Det är lika självklart som att hejaklacksledaren för djurgården måste vara en djurgårdare...

med din retorik så är det ok att en kille som fötts i total fattigdom begår rån?

t.o.m humanisterna håller väl med om att rätt eller fel måste definieras universellt och inte utifrån sexuell läggning, kön eller etnicitet?

Camilla Grepe sa...

Du verkar inte ha förstått kärnfrågan. De här organisationerna vill ha statliga bidrag samtidigt som de ställer krav på vilka människor som ska få leva ut sin sexualitet (den sexualitet som bibeln godkänner). Avstår de från bidragen kan de hålla sig med det regelverk de önskar.

Graceland sa...

Jo, jag förstår den. Det var ni som svävade ut och började prata om homosexualtiet och val osv.

De ställer krav på sina ledare (punkt). Inte människor utan sina EGNA ledare. Där har du skillnaden. Fråga viktväktarna så ska du se att de också ställer krav på sina frontfigurer att de följer viktväktarnas motto och levnadssätt. Däremot kräver de inte något sådant av sina medlemmar. Och de har lika mycket rätt som en humanistisk organisation att få sitt statliga bidrag. En kristen organisation som frälsis ger för övrigt väldigt bra avkastning tillbaka på sina erhållna bidrag.

Fråga stadens uteliggare om de tycker staten skall dra tillbaka sina bidrag till t.ex. frälsis eller stadsmissionen?

Förstår du nu?

Camilla Grepe sa...

Du har svårt att hålla isär begreppen. Viktväktarna ställer SAMMA krav på ALLA konsulenter att inte fläska på sig.

Graceland sa...

döh..precis vad jag skrev ju.

vart vill du komma?

Camilla Grepe sa...

Mig veterligt ställer de kristna organisationerna inte krav på sina heterosexuella ledare att de inte ska leva ut sin sexualitet. Kravet gäller enbart homosexuella.

Graceland sa...

Okej. Återigen allt sex utanför äktenskapet är enligt bibeln att betrakta som synd.

Och återigen, Dig veterligen så saknas det mig veterligen en hel del information ang. de ämnen du försöker debattera.

Det finns INTE många kristna ledare som lever i samboskap. Då har vi långt flera homosexuella kristna ledare i vårt land.

En ungdomsledare inom pingst, frälsis m.m som väljer att leva i samboskap fråntas allt som oftast officiella roller inom församlingen.

Nu har du lärt dig något nytt.

Man ska leva som man lär..

Camilla Grepe sa...

Det är inget problem och ingen diskriminering att kräva av en ledare (oavsett sexuell läggning) att denne inte får leva som sambo, så länge regeln gäller lika för alla.

Men om det kravet inte är tillräckligt för att en homosexuell (i registrerat partnerskap) ska få vara ledare, så är det diskriminering.

Det heterosexuella paret godkänns som ledare efter vigsel, det motsvarande gäller inte det homosexuella paret => diskriminering.

(Om man här gör skillnad på registrerat partnerskap och äktenskap, så har man visat att det faktiskt krävs en samkönad äktenskapslagstiftning för att undvika diskriminering. VSB.)

Fortfarande gäller att man får göra (i princip) vad tusan man vill, så länge man inte ställer krav på statliga bidrag.

Sverige bevakar naturligtvis händelseutvecklingen i Norge.

Graceland sa...

Så säg mig. Är det inte väldigt diskriminerande med herr- resp. damtoalett? Varför ska mitt kön avgöra vart jag får eller inte får göra mina behov?

Camilla Grepe sa...

Lyd ett gott råd, darling: Gå där det är kortast kö.