fredag 13 december 2013

Syntax Error i den främlingsfientliga retoriken

Sedan några dagar har vi kunnat ta del av två mycket infekterade debatter som utspelar sig i skolans värld: Den första handlade om Kvisthamraskolan i Norrtälje, vars rektor inte längre ville ha julavslutning i kyrkan. Det tog inte många sekunder, så var kriget igång: ”Om invandrarna inte klarar av våra traditioner, seder och bruk, så kan de flytta hem igen”. (Invandrarnas fel, alltså, vilket jag som debattglad ateist uttryckligen bestrider).

Några dagar senare var nästa krig var ett faktum: På Alvikenskolan i Bromölla bestämde rektorn att skolan från och med nu skulle ”genomföra ett ursprungligt Luciatåg med enbart Lucia, tärnor och stjärngossar”. Detta för att ”eleverna ska få kunskap om historiken och traditionerna kring lussefirandet”. Hus i helvete utbröt även här, med argument vi nu kan repetera i sömnen: ”Om invandrarna inte klarar av våra traditioner, seder och bruk, så kan de flytta hem igen”. (Invandrarnas fel igen, alltså, vilket jag som debattglad ateist fortfarande uttryckligen bestrider).

Men! Det är nu det roliga kommer. Sedan några år har Svenska kyrkan börjat bjuda in skolor till Luciafirande i kyrkan. Vad nu firandet av ett katolskt helgon har i Svenska kyrkan att göra? Nåja, ändamålet helgar medlen, menar kyrkan, så vad spelar det för roll att Lucia inte står att finna i vare sig kyrkohandbok eller kyrkoår. Nej, huvudsaken är att eleverna lär sig att hitta till kyrkan, förhoppningsvis konfirmerar sig och – må Gud vare med oss – stannar som medlemmar, resonerar en kyrka på dekis som visserligen kanske inte tror så mycket på guden längre, men väl på kyrkoskatten.

Vad kyrkan däremot tar på allra största allvar är tomtar och pepparkaksgubbar, så dessa får regelmässigt utgå när Lucia ska firas i svenskkyrklig kontext. Anar ni tankefelet nu? Utan att för ett ögonblick påstå att detta skulle vara rektorns medvetna plan för framtida Luciatåg, måste jag ändå konstatera att hennes agerande torde underlätta en flytt av Luciafirandet in i kyrkan  => Syntax Error i den främlingsfientlig retoriken.Lite om Luciatraditionens ursprung
Eller så här 
PK-Jonas 
Dagen 
Dagen 
Dagen
SvD 

Tillägg 16 dec: Björklund bluffar medierna med ett vältajmat utspel. Det enda han gör är att repetera argumenten för att tillsätta utredningen. Han har fortfarande en lång resa framför sig: Remissinstanser, lagråd och riksdagsproposition. Skollagens skrivning om "icke-konfessionell" skola finns där för att alla lagar måste harmoniera med övergripande lag. I detta fall RF 2:2 och Europakonventionens artikel 9. Att ändra skollagen så att skolan ska vara "icke-konfessionell - men inte alltid" fungerar inte. Inte heller har han möjlighet att gå in och detaljstyra hur Skolverket ska tolka lagen. Det är ministerstyre och förbjudet. 
Björklund tillägger att dessa kyrkobesök ska vara frivilliga. Utmärkt. Nu vänta vi med spänning på hur han får detta att fungera ihop med att skolavslutningar är obligatoriska. Lycka till, Björklund!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sorry Camilla...Just nu verkar du ganska ensam iaf om man läser Aftonbladet där drygt 82 % av Aftonbladets läsare menar att det är ett riktigt beslut att värna vår tradition och låta våra seder leva vidare..närmare 40 000 personer.
Svenska folket vill ha detta och om sedan man stiftar lagar som inte är demokratiskt förankrade så reser sig folket och hävdar sin mening. Och det har du säkert inget emot!!

Camilla Grepe sa...

@Anonym

Även om 18% tillhör en minoritet så får den inte förtryckas av en majoritet i religiösa sammanhang. Det är därför vi har religionsfriheten inskriven i grundlagen.

Anonym sa...

Men det är ok att förtrycka 82 % enligt din åsikt!!!

Camilla Grepe sa...

@Anonym

Är du dum eller spelar du bara?

Anonym sa...

Precis...där kom det jag inte väntade mig.

Där har du nog lite rätt Camilla! Jag ligger nog inte så högt på skalan men har försökt ta mig igenom många tunga faser i livet.

Tack vare min tro så har det gått alldeles otroligt bra och jag har överlevt tack vare den Gud du inte lärt känna ännu och som du strider emot.

Det jag ville peka på i min kommentar här var att göra dig uppmärksam på svenska folkets önskan att fira avslutningar i kyrkan oavsett om man tror eller inte.

Jag spelade alltså inte och min begåvning hade jag, som du helt riktigt ifrågasätter, önskat vore mer av.

Däremot tror jag Camilla att du är begåvad. Jag har sett dig på TV och man får den känslan att du har stora förmågor.

Jag önskar dig god fortsättning med ditt liv, dina förmågor och dina målsättningar. Blessings!!!

Camilla Grepe sa...

@Anonym

Försök inte att för ett ögonblick framställa er som inte "får" ha skolavslutningar i kyrkan som en förtryckt grupp. Du får gå i kyrkan precis hur mycket du vill. Din frälsning beror inte på vilka som släpas till kyrkan mot sin vilja, utan är något du måste ta ansvar för själv.