En av Sveriges roligaste författare heter Katarina Mazetti. Om du inte känner igen hennes namn, så har du nog ändå sett filmen "Grabben i graven bredvid" som bygger på en av hennes böcker. Häromdagen skrev nämnda dam en träffsäker och mycket läsvärd krönika i ICA-Kuriren, där hon elegant visade hur lite av det som sverigedemokraterna håller heligt har äktsvenskt ursprung - troligen inräknat deras egna gener. Eller inte. För kanske var det passusen om "de folkslag som isolerat sej i
generationer och bara gifter sej med varann" som fick de anonyma näthatarna att gå bananas och till tonerna av en banjo visa hur rätt hon faktiskt har?
måndag 7 januari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Som så ofta i debatten om pepparkaksgubbar och lussekatter så kommer det fram ett bra gäng personer som hävdar att den traditionen härstammar från den delen av världen och den andra traditionen kommer från detta grannland. Det stämmer naturligtvis att mycket av de traditioner som vi håller kära av till större eller mindre delar av nordiskt, europeiskt eller längre-bort ursprung. Det är ju inte heller så att traditioner är stela, dom förändras, precis som vårt samhälle i övrigt.
Men, dessa krönikor säger också implicit att det inte finns något riktigt svenskt. Och det är att göra det väldigt lätt för sig. Eller snarare svårt. För det är den hemmablindheten, tror jag, som gör att vi fixar integrationen under all kritik. Jag är utlandssvensk och tar regelbundet besökare till Sverige och de allra flesta reflekterar över saker och personer de träffar i Sverige, precis som de allra flesta gör när man är utomlands. Och alla pekar på saker som dom upplever som typiskt svenska. Och då tänker jag inte främst lucior och lussekatter, utan sociala koder som styr hur vi beteer oss och möter, och bedömmer andra människor. Sådant är vi alltför hemmablinda för att se.
Jag vet inte var den här skenbart självutplånande attityden kommer ifrån men den för en hel del problem med sig.
Vad skiljer deras näthat från den här bloggens näthat mot religion?
@Anonym
Du är fri att kalla mina skriverier för "näthat" men håll mig åtminstone räkningen för att jag inte är anonym.
En skillnad. Varsågod.
Skicka en kommentar