söndag 8 november 2009

Skolkyrkan

Här kommer jag att samla några spridda citat som visar hur Svenska kyrkan och frikyrkoförsamlingarna motiverar sin närvaro i den allmänna icke-konfessionella skolan. Jag kommer att uppdatera med fler citat och tar gärna emot länktips.

Har man som barn och ung kommit i kontakt med kyrkan på ett positivt sätt blir det mer självklart att stå kvar som medlem som vuxen
." (Källa)

Konfirmandarbetet är liksom skolarbetet i hög grad beroende av personliga relationer. I de församlingar där det finns en god relation till de unga redan i tidig ålder finns det också större förutsättningar att rekrytera konfirmander." (Källa)

"Du kanske har sett att det smyger omkring lite skumma typer i korridorerna på tisdagar. Lugn det är bara vi i skolkyrkan som besöker er skola. Vi helt vanliga människor som gillar att umgås med tonåringar som ni." (Källa)

"Skolkyrkan i Lindesberg vill arbeta för att
… inspirera till ökade kontakter mellan skola och kyrka i gymnasieregionen
… uppmuntra elever och personal i sin roll som kristna på skolan
… fördjupa kyrkornas ekumeniska samarbete i skolkontakter." (Källa)

"Skolkyrkan består av ca 15 kristna församlingar/.../som samarbetar för att göra Jesus känd, trodd, älskad och efterföljd bland barn och ungdomar på olika skolor. I Skolkyrkan finns en enormt stor ekumensik bredd. Det finns församlingar representerade från Svenska Kyrkan, Missionskyrkan, Svenska Alliansmissionen, Evangeliska Frikyrkan, Pingströrelsen och Trosrörelsen." (Källa)

"Skolkyrkan har blivit en naturlig del av elevhälsovården." (Källa)

"Att på Guds uppdrag i skolmiljö tillsammans med kristna inom skolan, i ord och handling förkunna Guds frälsning och föra människor till tro på Herren Jesus.
Att hjälpa elever, lärare och andra på skolan att växa i tro och erbjuda möjligheter att finna och utveckla en relation till Jesus Kristus i vardagen." (Källa)

Församlingens missionerande verksamhet sker genom en ständig ideologisk och andlig medvetenhet i allt arbete med Jesu dopbefallning som grund. Praktiskt tar detta sig uttryck i genom församlingens /…/ skolkyrkoarbetet och konfirmandundervisningen.” (Källa)

Arbetet med skolfrågor har de senaste fem åren bedrivits av Frikyrkosamråd på ekumenisk delegering ifrån Sveriges Kristna Råd. Redan i september 2005 beslutade respektive styrelse att arbeta för en mer permanent lösning av skolfrågorna i Sveriges Kristna Råd som helhet från och med 2007. Under året har samtal förts på olika nivåer, med enskilda kyrkor/samfund, aktiva grupper och i lokala skolkyrkosammanhang om utformningen av ett program för kyrka – skola. (Källa)

"Skolkyrkan är helt enkelt kyrkan i skolan. En person som finns på skolan vissa tider för samtal, frågor eller bara småsnack. Har du frågor om konfirmation? Om din tro? Eller vill du diskutera vem, eller vad, Gud är?" (Källa)

"Var gränserna för kyrkornas närvaro på skolorna är värd en diskussion. Jag menar ju att de/vi representerar en sådan andlighet som eleverna borde ha rätt att få lära känna inte bara från den neutrala utsidan utan ifrån upplevelse och inlevelsesidan - vilket också är en del av det vi kallar kunskap!" (Källa)

.

9 kommentarer:

Eva-Marie sa...

Hej
Hu, man får rysningar, rena medeltiden. Att det skall vara så svårt för rektorena att upprätthålla en skola fri från religiös indoktrinering! De som vill träffa präster - gå till kyrkan! Vi som lämnar våra barn till skolan vill känna oss trygga att veta att det är lärare de får undervisning av.
vänligen , Eva-Marie

Camilla Grepe sa...

Det här är bara början...

Eva-Marie sa...

Hejigen
Farlig utveckling vi går till mötes om de inte kastas ut ur skolan. Inte vill vi ha fler som hjärntvättas, speciellt inte under skoltid! Religioner är endast ett stort maktmedel och vilken gud / gudar är bäst/ sann?! Makt är pengar.
Skrota religioner och tänk själv.
Än en gång skriver du och tar reda på saker som många är omedvetna om. TACK
vänligen, Eva-Marie

Frisse sa...

Lugna ned er, herregud. Tror ni på allvar att barnen hjärntvättas av prästerna? Har ni någonsin själva sett hur det går till när en präst kommer in i en klass? Vari ligger faran?

Eva-Marie sa...

Hallå där Frisse
Det har min son varit med om och det var inte ett angenämt möte.
vänligen , Eva-Marie

Kalle sa...

Härligt att fler människor får möjlighet att räddas från detta sjuka samhälle! Det är inte en självklarhet idag där barnen hjärntvättas både i skolan med Darwin och på hemma framför TV med en massa sjuka såpor.

Camilla Grepe sa...

@Kalle

Vet du ens hur mycket "Darwin" det är i skolan? Senast jag kollade hittade jag ett kapitel sist i biologiboken för åk 9. Som hjärntvätt betraktat är det inte mycket att skryta med.

Per Ewert sa...

Det här verkar väl vara ganska självklara målbeskrivningar för vilken intresseorganisation som helst, RFSL eller andra som också vill delta i skolan och förmedla ett budskap. En skolkyrkas främsta syfte måste rimligen vara att förkunna en kristen tro.
Tycker iofs att en del beskrivningar verkar onödigt tillrättalagda.

Anonym sa...

"Vi som lämnar våra barn till skolan vill känna oss trygga att veta att det är lärare de får undervisning av."

Eva-Marie, jag tänker precis samma sak efter att ha läst den här artikel om RFSU:s sexualundervisning i skolan:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3700293.svd

Sedan om den där skolkyrkan... Om det är bara en närvaro för att eleverna kan få ett andligt/existentiellt stöd av någon från var sitt samfund det är okej med mig.