fredag 28 maj 2010

Alternativ skolavslutning i Transtrands kyrka

Nu börjar det svänga rejält i den eviga följetongen om skolavslutningar i kyrkan. När Skolstyrelsen i Sälen och rektor Inga-Maj Fjällborg bestämt sig för att kunskapsskolans avslutning inte bör firas i hittepågudens tempel, tar det hus i helvete i bygden.

För är det något som gör folk ilskna, så är det att förnekas att gå till kyrkan i sällskap av motsträviga ateister och annat löst folk. Och det har de ju på sitt sätt helt rätt i. För ska man åberopa tradition, så är tvånget en omistlig del. Så sent som i mitten av förra seklet hade vi faktiskt inget val. Det var kyrkan som gällde. Basta! Det är jävlar anamma en tradition värd att försvara! Är det något det här landet behöver så är det tvingande traditioner och kyrkstockar.

Så när man som utsocknes, och på behörigt avstånd, tar del av dalkarlarnas senaste uppror händer plötslig något: Jag ser att det planeras en alternativ avslutning i kyrkan, helt utan skolans inblandning. Men det är ju strålande! Alla har naturligtvis rätt att gå i kyrkan så mycket de vill. För säkerhets skull har man meddelat rektorn att man går ditt: Pillutta dig, Inga-Maj, vi går i kyrkan så mycket vi vill! Typ.

Vore jag rektorn skulle jag dra en suck av lättnad över att bygdens folk äntligen insett att det där med kyrkobesök trots allt bör vara en privat angelägenhet, kalla det sedan skolavslutning, om det känns bättre så. Inga-Maj Fjällborg bjuder nog på det. Sen får vi se vad som händer när kyrkans präst ställer upp och medverkar med en hemlig grupp föräldrar i vad som verkar bli organiserat skolk på obligatorisk skoltid. Vi har därmed fått en riktig cliffhanger i följetongen.

Kanske skulle detta annars kunna bli lösningen på fler orter? Kanske kan det också innebära ett uppsving för kyrkan? Vad är bättre för Svenska kyrkan än att en hord bindgalna föräldrar och barn ställer sig och skriker att de vill till kyrkan? Öppna kyrkporten på vid gavel och ta chansen!! Har kyrkan tur kanske dessa besökare kommer dit både oftare och spontant i framtiden.

För det kan väl aldrig vara så illa att detta med kyrkobesök blir attraktivt bara när man får tillfälle att tvinga med sig motspänstiga ateister in i kyrkorummet? Att med traditionen som argument få hänge sig åt ett stillsamt och folkhemskt religiöst förtryck av de som inte känner sig komfortabla i kyrkorummet? I så fall har åtminstone Svenska kyrkan fått ett delikat problem på halsen.

Expressen
Dagen

En präst som håller på traditionerna
Dagen

Sotenäs politiker tar makten över rektorerna

.

5 kommentarer:

torberg sa...

Intressant. Dags för fler skolstyrelser att välja sekulära skolavslutningar där alla känner sej välkomna. Och för ogenomtänkta individer att inse att religion måste vara en privatsak.

Gunnar Lundh sa...

Lysande skrivet, Camilla! Saknar bara dessa föräldrars märkliga syn på sina barn - skall dom tvingas in i ett politiskt parti också? Och inte heller i denna fråga ges möjligheten att själv ta ställning?

Anonym sa...

Bra skrivet!

//Sälenförälder som inte tänker gå till kyrkan på avslutning

Henrik sa...

Hittade hit tack vare Sälentjafset. Din blogg är ju lysande! Tack!

Anonym sa...

http://www.vk.se/Article.jsp?article=354744