fredag 12 juni 2009

En helt vanlig sekulär skolavslutning utan Gud

Idag har jag varit på skolavslutning i min tioårings skola. Vi höll till i gympasalen, precis som vanligt. Kyrkan har aldrig varit aktuell för avslutningarna. Kanske är det för att Myrängenskolan ligger på ett så betryggande avstånd, både från Pictorpyntade Täby kyrka som den 70-talsbrutalistiska Tibblekyrkan. Gribbylunds kapell ligger förvisso på krypavstånd, men rymmer ju bara en halv förskoleavdelning. Alltså firar vi sekulärt och slipper några uppslitande diskussioner. Åtminstone om detta.

Vi sjunger Idas sommarvisa och Den blomstertid nu kommer så det står härliga till. Och varför skulle vi inte göra det? För första versen handlar varken om någon gud eller Jesus, och kanske är det som vissa påstår; att Kolmodin tog en gammal folkvisa och gjorde psalm av 1694. Då är det dags att erövra den tillbaka.

Men roligast av allt är när lärarnas egen orkester ”No rehearsal at all” kör sitt traditionsenliga finalnummer. Och barnen stampar takten i fröknarnas och magistrarnas lustmord på den norske fiolhobens Fairytale. Och när femmornas fantastiska fröken dansar tempeldans och gör frivolter vet jublet inga gränser. Det är tur att vi inte är i kyrkan då, för Albertus målningar skulle antagligen lossna från underlaget. Vi skrattar så tårarna rinner och sen säger vi hej till vår egen underbara fröken, samlar ihop våra barn och går ut i sommaren.


Ulla Johansson bemöter en förvirrad Göran Hägglund och skriver en bra replik i Aftonbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter trevligt! :-)

Lennart W sa...

Ja varför skulle du inte kunna sjunga Den Blomstertid? Finns ingen som ens skulle komma på tanken att ifrågasätta den fina traditionen, utom dina likasinnade förstås, med grav beröringsskräck för allt som på något sätt kan förknippas med Kyrkan. Så fånigt, när man ju bara kan göra som du gjorde här, sjunga med för full hals och tolka den på ditt sätt.

Lokatt sa...

Ja låt oss fortsätta slippa "fina traditioner" som att fira avslutningen bland tortyrredskap med blödande och plågade döende män.
jag gick i småskolan på femtiotalet och vi var aldrig i någon kyrka på avslutningarna. Tack och lov!:-)

Anonym sa...

Okej. Visst låter okej.. Jag var i julas hos en polares barns avslutning vilken också var i en gympasal. Bra genomförd musik (i skillnad till mitt barns skola) men omöjligt att se. Jag hävdar fortfarande att vi måste börja ställa krav av våra hemkommuner att börja bygga aulor till skolorna, så att vi slipper problemet. Dessutom bör man ge musiklärarna en grundkurs i uppförande-, och scenteknik (vilket finns på alla musikhögskolor) Jag har sett för många stolpskott, drama-nörd som jag är. /Mjölk & H2O